Za zapošljavanje 30 miliona dinara

Istu sumu za podsticaj otvaranja novih radnih mesta opredelio je i grad Čačak, a na vrhu liste nalazi se Kruševac, čija je gradska uprava za ove namene izdvojila 41 milion dinara. I opštine Prijepolje i Vladičin Han, koje spadaju u devastirana područja, takođe su prepoznale važnost podsticaja zapošljavanja i u ovoj godini iz lokalnih budžeta izdvojile po 20 miliona dinara, dok je Tutin za ove namene iz opštinske „kase“ za ove namene opredelio 17,6 miliona dinara.

– Nacionalna služba za zapošljavanje je sa 119 lokalnih samouprava zaključila sporazume o sufinansiranju Lokalnih akcionih planova zapošljavanja (LAPZ) u ukupnoj vrednosti od 1,3 milijarde dinara, što će omogućiti zapošljavanje oko 8.000 nezaposlenih lica. Sporazumi su zaključeni na osnovu Odluke Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike o odobravanju sredstava za sufinansiranje. Kroz ove programe podstiče se otvaranje novih radnih mesta u svim regionima Srbije što govori o tome da su opštine i gradovi na pravi način prepoznale važnost decentralizacije politike zapošljavanja, čiji je cilj smanjenje regionalnih razlika, kao i da su se aktivno uključili u rešavanje problema nezaposlenosti u svojim sredinama – ističe Aleksandar Stikić iz Centra za informisanje NSZ.

Putem Lokalnih akcionih planova za zapošljavanje tokom ove godine sufinansiraće se, inače, različiti programi – subvencije poslodavcima za zapošljavanje na novootvorenim radnim mestima – ukupno 421 milion dinara, javni radovi – 383,8 miliona dinara, program stručne prakse – 310 miliona, kao i sticanja praktičnih znanja – 4,6, i subvencije za zapošljavanje – 252 miliona dinara. U opštinama koje pokriva NSZ Filijala u Prijepolju (Nova Varoš, Priboj i Prijepolje) već su zaključeni sporazumi o odobravanju sredstava za sufinansiranje mera aktivne politike zapošljavanja u skladu sa LAPZ, dok je sa Sjenicom u toku usaglašavanje i potpisivanje sporazuma. Na osnovu potpisanih ugovora, u toku je realizacija mera javnih radova u opštini Prijepolje, kao i realizacija subvencija poslodavcima za zapošljavanje na novootvorenim radnim mestima u opštini Nova Varoš.

– Obzirom da se na evidenciji službe za zapošljavanje trenutno nalazi preko tri hiljade Novovarošana, naša opština je kao prioritet u radu definisala otvaranje novih radnih mesta. Zato ćemo u narednom periodu aktivnosti usmeriti na podršku postojećim preduzećima i preduzetnicima, kao i na privlačenju investitora. Početni koraci takve politike zapošljavanja upravo su bili izdvajanje do sada najvećeg iznosa sredstava za ove namene iz opštinskog budžeta – kaže Nenad Todorović, predsednik lokalnog saveta za zapošljavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.