"Zakon o amnestiji važan za Srbe"

Prijepolje — Ivica Dai je izjavio da je Zakon o amnestiji, iji je predlog kosovska vlada dostavila parlamentu, veoma vaan za Srbe na Kosovu i Metohiji.

„To znai da e na Kosovu i Metohiji biti proglaena amnestija za mnoga krivina dela za koja vlasti u Pritini smatraju da su krivina dela i kojima bi mogli da budu podloni Srbi i svi oni koji ne priznaju nezavisnost Kosova i Metohije“, rekao je – predsednik Vlade Srbije novinarima u Prijepolju.

On je istakao da e usvajanje tog zakona imati velikog znaaja za zapoljavanja Srba u odreene ustanove na Kosovu i Metohiji kao to su policija i pravosudje.

Prema njegovim reima, amnestija je po prirodi stvari neto to sledi posle ratnih sukoba.

Premijer Dai je precizirao da je pomenuti predlog zakona usaglaen nekoliko dana posle poslednjeg sastanka u Briselu, i da je, iako je bilo izvesnih neslaganja, na kraju sve usaglaeno sa predstavnicima Pritine i EU.

Predlogom zakona o amnestiji, koji je kosovska vlada podnela parlamentu, a koji e biti razmatran na sednici u etvrtak, amnestiraju se poinioci 69 vrsta krivinih dela.

Taj predlog zakona proistekao je iz briselskog sporazuma Beograda i Pritine postignutog 19. aprila.

Za pojedina dela Predlogom zakona predvidjeno je potpuno oslobadjanje od krivinog gonjenja ili izvravanja presude, dok se za druga daje osloboenje od jedne petine, odnosno etvrtine ili ak polovine kazne zatvora u zavisnosti od krivinog dela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.