Zašto rode vole Banatski Brestovac

Najviše beba poslednjih godina rađa se u gradovima. U Beogradu je prvi put posle 28 godina rođeno više od 20.000 beba, a u toku samo jednog martovskog dana prestonička porodilišta pozdravila su čak 74 mališana. Kragujevac i Prokuplje takođe su ostvarili dvodecenijski maksimum.

U Kragujevcu je u toku jednog dana rođeno 19 beba, a u Prokuplju 82 bebe za ceo mesec. Ima i mesta poput Banatskog Brestovca, malog mesta u Vojvodini, gde je prošle godine rođena 41 beba.

Kada su babice iz svih beogradskih porodilišta sabrale decu rođenu 29. januara, shvatile su da je sa 66 rođenih beba oboren višegodišnji rekord. Slavlje zbog ove činjenice još nije splasnulo kada je samo mesec dana kasnije – rekord oboren.
Za nepuna 24 sata rođene su 74 bebe.

 

U Srbiji godišnje zaplače oko 70.000 beba, a porodilište u kome ih se rodi najviše je GAK „Narodni front“, čiji su lekari svake godine odgovorni za oko 7.000 porođaja žena iz svih krajeva Srbije.
 

Neupućenima se čini da ovi beogradski rekordi najavljuju novi bebi-bum u Srbiji, ali stručnjaci objašnjavaju da je to posledica migracija, jer se svake godine u glavni grad kao ekonomski centar zemlje doseli oko 40.000 stanovnika. Kako su to uglavnom mladi ljudi u reproduktivnom dobu, blago raste i stopa nataliteta u prestonici.
 

Materinstvo, ipak, najbolje od ruke ide porodiljama u opštinama Novi Pazar, Preševo i Vranje, gde žene prosečno na svet donose po troje dece. Za ovim mestima slede Novi Sad, Bujanovac, Tutin, Obrenovac, ali i Prijepolje, Medveđa i Trgovište, gde je prosek svega za dlaku slabiji.
 

– Najviše dece rađa se u ovim opštinama, jer imaju mlađu starosnu strukturu i više žena u reproduktivnom periodu starosti od 15 do 49 godina. A tamo gde je mlado stanovništvo rađa se više beba. Sa druge strane, postoje na stotine naselja u kojima se već deset godina nije rodilo nijedno dete – objašnjava Ivan Marinković, demograf.
 

Da ne izumiru sva mala mesta, pokazuje i primer Banatskog Brestovca, čiji su stanovnici prošle godine sa ponosom isticali dva zanimljiva rekorda.
 

– Brestovac je dočekao prošle godine 41 bebu, što je najviše rođenih mališana u poslednjih sedam godina. Ono što nam je svima bilo zanimljivo jeste i to što je po prvi put veći broj rođenih dečaka od devojčica, jer su devojčice uvek bile brojčano nadmoćnije. Prošle godine rođena su 24 dečaka i 17 devojčica – priča ponosno Miloš Mitrović iz Brestovca.
 

Iako Kragujevac, Niš i Uvac nisu gradovi u kojima se rađa najviše dece, sigurno su na vrhu liste mesta u kojima živi najviše blizanaca. Naime, na manje od stotinak metara u Uvcu kod Priboja živi 12 parova blizanaca. 

Meštani kažu da se ponose time što se u istoj ulici stalno rađaju blizanci, posebno zato što blizanaca u susednim selima, Rači i Štrpcu, uopšte nema.

 

Slična je situacija i u Dulenskoj ulici u Kragujevcu, koja se naizgled ne razlikuje od ostalih ulica u okruženju, međutim, u njoj stanuje 11 parova blizanaca.
Ista neobičnost proslavila je i Ulicu Visokog Stevana u Nišu, u kojoj u skoro svakoj kući živi po jedan par blizanaca – ukupno njih 10, a najveće čudo je desna strana ulice, gde žive sve sami blizanci.
 

Gornji Milanovac ponosan je na pet trojki koje su rođene u proteklih pet godina, a najpoznatija i najrazigranija zgrada u Kragujevcu nalazi se u Ulici Čiče od Romanije.
 

U njoj je sedam mladih bračnih parova pre nešto manje od četiri godine na svet donelo sedam beba, a ono što je stanarima bilo posebno zanimljivo jeste činjenica da su oni koji su u tom trenutku živeli kao podstanari dobijali devojčice dok su vlasnici stanova dobijali dečake.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
Pročitaj više

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer se sa njegove lijeve obale morao preći most pa doći u Prijepolje.
Pročitaj više

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod Prijepolja, nalaze se u jugozapadnoj Srbiji.
Pročitaj više

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja i posvećen je pionirima i omladincima.
Pročitaj više

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog jezera i teče dužinom od 174 kilometra.
Pročitaj više

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja jer je u njemu postavljena bista četvorice heroja.
Pročitaj više

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod današnjeg Prijepolja, Srbija.
Pročitaj više

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba pa sve do današnjih dana.
Pročitaj više

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put se pominje u „Putopisu“ Evlije Čelebije.
Pročitaj više

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao jedan od simbola Prijepolja.
Pročitaj više

Aco Pejović

Aco Pejović (Prijepolje, 18. april 1972) je pop pevač. Odrastao je u malom naselju Kolovrat sa braćom Predragom i Radojicom. Priznao je da su poput mnogih dečaka bili nestašni i da su svako leto čekali da se kupaju na Limu i prave brane.
Pročitaj više

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci.
Pročitaj više

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664. godine.
Pročitaj više

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.
Pročitaj više

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na brežuljku iznad centra grada.
Pročitaj više

Stećci u Hrtima

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja.
Pročitaj više

Dženan Lončarević

Dženan Lončarević (Prijepolje, 10. april 1975) je pop pevač. Muzičku karijeru započeo je po lokalnim kafićima i klubovima, a javnost ga je upoznala kada su snimci njegovih nastupa počeli da se šire po internetu.
Pročitaj više

Vlade Divac

Vlade Divac (Prijepolje, 3. februar 1968) je proslavljeni bivši jugoslovenski i srpski košarkaš. Od 2009. godine je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Vlade Divac je trenirao košarku od malena u rodnom Prijepolju.
Pročitaj više

Nemanja Petrić

Nemanja Petrić (Prijepolje, 28. jul 1987) je srpski odbojkaš. Visok je 202 cm i igra na poziciji primača servisa u ruskoj ekipi Belogorje. Početak Petrićeve profesionalne karijere usko je povezan sa Igorom Kolakovićem.
Pročitaj više

Nadir Dacić

Nadir Dacić (Prijepolje, 4. januar 1969) iz Cetanovića, od oca Hafiza i majke Safe, rođene Batkić. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.
Pročitaj više
MARKETING

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2024. Sva prava zadržana.