Zašto rode vole Banatski Brestovac

Najviše beba poslednjih godina rađa se u gradovima. U Beogradu je prvi put posle 28 godina rođeno više od 20.000 beba, a u toku samo jednog martovskog dana prestonička porodilišta pozdravila su čak 74 mališana. Kragujevac i Prokuplje takođe su ostvarili dvodecenijski maksimum.

U Kragujevcu je u toku jednog dana rođeno 19 beba, a u Prokuplju 82 bebe za ceo mesec. Ima i mesta poput Banatskog Brestovca, malog mesta u Vojvodini, gde je prošle godine rođena 41 beba.

Kada su babice iz svih beogradskih porodilišta sabrale decu rođenu 29. januara, shvatile su da je sa 66 rođenih beba oboren višegodišnji rekord. Slavlje zbog ove činjenice još nije splasnulo kada je samo mesec dana kasnije – rekord oboren.
Za nepuna 24 sata rođene su 74 bebe.

 

U Srbiji godišnje zaplače oko 70.000 beba, a porodilište u kome ih se rodi najviše je GAK „Narodni front“, čiji su lekari svake godine odgovorni za oko 7.000 porođaja žena iz svih krajeva Srbije.
 

Neupućenima se čini da ovi beogradski rekordi najavljuju novi bebi-bum u Srbiji, ali stručnjaci objašnjavaju da je to posledica migracija, jer se svake godine u glavni grad kao ekonomski centar zemlje doseli oko 40.000 stanovnika. Kako su to uglavnom mladi ljudi u reproduktivnom dobu, blago raste i stopa nataliteta u prestonici.
 

Materinstvo, ipak, najbolje od ruke ide porodiljama u opštinama Novi Pazar, Preševo i Vranje, gde žene prosečno na svet donose po troje dece. Za ovim mestima slede Novi Sad, Bujanovac, Tutin, Obrenovac, ali i Prijepolje, Medveđa i Trgovište, gde je prosek svega za dlaku slabiji.
 

– Najviše dece rađa se u ovim opštinama, jer imaju mlađu starosnu strukturu i više žena u reproduktivnom periodu starosti od 15 do 49 godina. A tamo gde je mlado stanovništvo rađa se više beba. Sa druge strane, postoje na stotine naselja u kojima se već deset godina nije rodilo nijedno dete – objašnjava Ivan Marinković, demograf.
 

Da ne izumiru sva mala mesta, pokazuje i primer Banatskog Brestovca, čiji su stanovnici prošle godine sa ponosom isticali dva zanimljiva rekorda.
 

– Brestovac je dočekao prošle godine 41 bebu, što je najviše rođenih mališana u poslednjih sedam godina. Ono što nam je svima bilo zanimljivo jeste i to što je po prvi put veći broj rođenih dečaka od devojčica, jer su devojčice uvek bile brojčano nadmoćnije. Prošle godine rođena su 24 dečaka i 17 devojčica – priča ponosno Miloš Mitrović iz Brestovca.
 

Iako Kragujevac, Niš i Uvac nisu gradovi u kojima se rađa najviše dece, sigurno su na vrhu liste mesta u kojima živi najviše blizanaca. Naime, na manje od stotinak metara u Uvcu kod Priboja živi 12 parova blizanaca. 

Meštani kažu da se ponose time što se u istoj ulici stalno rađaju blizanci, posebno zato što blizanaca u susednim selima, Rači i Štrpcu, uopšte nema.

 

Slična je situacija i u Dulenskoj ulici u Kragujevcu, koja se naizgled ne razlikuje od ostalih ulica u okruženju, međutim, u njoj stanuje 11 parova blizanaca.
Ista neobičnost proslavila je i Ulicu Visokog Stevana u Nišu, u kojoj u skoro svakoj kući živi po jedan par blizanaca – ukupno njih 10, a najveće čudo je desna strana ulice, gde žive sve sami blizanci.
 

Gornji Milanovac ponosan je na pet trojki koje su rođene u proteklih pet godina, a najpoznatija i najrazigranija zgrada u Kragujevcu nalazi se u Ulici Čiče od Romanije.
 

U njoj je sedam mladih bračnih parova pre nešto manje od četiri godine na svet donelo sedam beba, a ono što je stanarima bilo posebno zanimljivo jeste činjenica da su oni koji su u tom trenutku živeli kao podstanari dobijali devojčice dok su vlasnici stanova dobijali dečake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.