Živopisna Kamena Gora

NI lepšeg kraja, ni gostoprimljivijih ljudi. Ovako turisti opisuju turističku regiju zapadne Srbije koja se prostire od Šumadije do Raške i granice s Crnom Gorom. Prijepolje, jedan od bisera ovog kraja, nalazi se na putu ka moru i idealno je mesto za okrepljenje i odmor.

Freska „Beli anđeo“ jedan je od najvažnijih razloga zašto mnogi ljudi svraćaju u ovaj kraj. Međutim, manastir Mileševa samo je jedan od aduta Prijepolja, jer doživljaj ovog kraja nije potpun bez raftinga na Limu, obilaska fantastičnih slapova Sopotnice, stoletnih hrastova i prelepih sela Kamene Gore i bogate trpeze.

– MANASTIR Mileševa je najveće blago našeg kraja – smatra Ivana Rakonjac, direktor Turističke organizacije Prijepolja. – Malo ko zna da se 1962. godine, kada je uspostavljena satelitska veza između Evrope i Amerike, naš kontinent predstavio „Belim anđelom“. U Mileševi su se dugo čuvale mošti Svetog Save, sve dok nisu prenete na Vračar. Mogućnošću da se prenoći u konaku ovog manastira, turistička ponuda je izuzetno obogaćena.

Nedaleko od manastirskog konaka nalazi se nekoliko restorana u kojima doručak košta do 300 dinara, a na bogatoj trpezi su pogačice, pečenica, kajmak, sir, pite… U ovom kraju se jede roštilj, ali postoji i veliki broj ribnjaka, pa je na meniju i sveža riba.

Zanimljiva turistička atrakcija je u centru Prijepolja – katolička crkva koja je podignuta krajem 19. veka kao kapela za austrougarske vojnike. Izgrađena je na steni, na levoj obali Lima, i svedoči o mešanju kultura i multietničnosti ovog kraja.

RAFTING Limom počinje krajem maja, a organizatori su tri kluba. Postoji i mogućnost kampovanja na Kamenoj Gori. Inače, ovaj kraj je poznat po seoskom turizmu. Najpoznatiji domaćini su Gluščevići u Kamenoj Gori i domaćinstvo Učo u Sopotnici.

Gosti mogu da otkriju tradiciju i život u prirodi, da jedu biljke koje rastu samo na velikim visinama, da se traktorom odvezu do spomenika prirode, poznatih slapova Sopotnice… Planinarski dom organizuje biciklističke i pešačke ture po uređenim i obeleženim stazama.

Mnogo toga vredi videti u Prijepolju, kao, recimo, spomenik Bošku Buhi u selu Jabuka.

INFO

* Noćenje u konacima Mileševe 1.000 dinara

* Doručak 200-300 dinara

* Ručak (roštilj) 700 dinara

* Rafting Limom 20 evra

* Apartmani „Šumska kuća“ u Kamenoj Gori 033/75-207

* Sve o Prijepolju www.turizamprijepolje.org.rs

* Više informacija: www.westserbia.org

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.