Знате ли које улице у Пријепољу носе имена жена?

Милена Стојадиновић потиче из сиромашне породице из Чадиња. Неколико година пред рат била је кућна помоћница код кројачке раднице Љубе Радичевић и гимназијског професора Бранка Радичевића, великог пропагатора комунистилких идеја. Милена је припадала женској секцији Спортског друштав“ Полимље“ која је многе девојке стручно оспособљавала за кројење, шивење, кулинарство и друге вештине. Одласком у партизане завршила је санитетски курс и постала болничарка у Милешевској чети, а потом и заменица комесара чете. У великом маршу Треће пролетерске бригаде за Босну и Крајину, 3. јула 1942. погинула је у борби на Брадини  у двадесетој години. Сахрањена је на гробљу у Брадини уз одавање највећих почасти.

Зорица Борисављевић је била ћерка у то време најбогатијих Пријепољаца, Светомира и Цоце Борисављевић, власника предратне Полимске банке. Одрекла се лагодног живота због идеала социјалне правде и револуције. Одласком у партизане 1941. завршила је санитетски курс у Новој Вароши и била болничарка у Милешевској чети. У борбама око Купреса са Трећом пролетерском бригадом, бива рањена у ногу. Ту је и заробљена, одведена у Бугојно и стрељана поред реке Врбас. Зоричин гроб је заувек остао необележен.

Сестре Миленка-Миша и Олга Цвијовић биле су ћерке пријепољског ковача Велимира Цвијовића.

Старија сестра Миша радила је као службеница у суду и адвокатској канцеларији. Била је активна чланица Комунистичке партије. Полиција Пријепоља и Прибоја је два пута хапсила због умножавања и растурања марксистичке литературе. У првој години , рата, њен рад је нарочито био важан на штампању партијских летака и прогласа. Формирањем Треће пролетерске бригаде, Миша је именована за заменицу политичког комесара чете у Милешевско-бјелопољском батаљону. У борбама код Котор Вароши ’44 смртно је рањена. Умрла је у болници у Скендер Вакуфу у 25-ој години живота и на вечни починак испраћена почасним плотунима. У знак сећања, предшколска установа у Пријепољу носи име Мише Цвијовић.

Млађа сестра Олга, чије школовање у Београду на Учитељској школи је прекинуо рат, вратила се у Пријепоље и кренула стопама своје сестре. Током рата, као припадница комунистичке омладине извршавала је бројне илегалне задатке. Оформила је и постала секретарка првог скојевског актива у Сопотници. Из пријепољске битке се извукла у село Дивце и дуго крила у пећинама Дебеле Стијене, потом пребачена у илегални смештај у кући Парандиловића у Лучицама где су је у фебруару ’44. пронашли четници и одвели у пријепољски затвор где је и страдала. Имала је само 19 година.

Зора Томашевић једна од четири сестре Томашевић које су као припаднице НОП-а заробљене у рату. Од оца трговца су често из радње узимале вуну и платно за прављење завоја за рањенике и плетење одеће за војску. Тесно су сарађивале са чланицама СКОЈ-а и КПЈ и похађале курс АФЖ-а у Пљевљима. Упад Немаца у Пријепоље је променио њихову судбину, све четири су ухапшене и протеране у затвор у Сјеници, потом у Новом Пазару и на крају у логор Бањицу у Београду. Са Бањице су депортоване у пољски логор Аушвиц, где је Зора провела месеце у болници лечећи се од трбушног тифуса. Пред крај рата сестре су прбачене у логор у Равенсбрук, а онда је Зора одвојена и пребачена у злогласни „Југенд-логор“ где је и умрла не дочекавши крај рата.

Сестре Босиљка и Лепа Минић, како су се девојачки презивале, биле су учитељице. Старија Босиљка рођена је 1908. године, а Лепа 1913. године. Активно су радиле за Народно ослободилачки покрет. У јуну 1944. Лепа је стрељана код Беговог моста, а месец дана касније исту судбину доживела је и њена сестра Босиљка.

Радмила Шкрбовић потиче из угледне партизанске породице из Сељашнице. Придружила се Другом милешевском партизанском одреду  у други пут ослобођеном Пријепољу 1944, али је ратна срећа није послужила и није дочекала крај рата. Погинула је несерећним случајем крајем ’44. када се савезнички амерички бомбардер срушио у Пљевљима.

 

Кликом на линк погледајте мапу ових улица.

The post Знате ли које улице у Пријепољу носе имена жена? appeared first on ForumInfo.rs.

Forum Info

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Prethodni Да ли „Мостови Балкана“ треба да се врате на Јабуку?

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.