Знате ли које улице у Пријепољу носе имена жена?

Знате ли које улице у Пријепољу носе имена жена?

Милена Стојадиновић потиче из сиромашне породице из Чадиња. Неколико година пред рат била је кућна помоћница код кројачке раднице Љубе Радичевић и гимназијског професора Бранка Радичевића, великог пропагатора комунистилких идеја. Милена је припадала женској секцији Спортског друштав“ Полимље“ која је многе девојке стручно оспособљавала за кројење, шивење, кулинарство и друге вештине. Одласком у партизане завршила је санитетски курс и постала болничарка у Милешевској чети, а потом и заменица комесара чете. У великом маршу Треће пролетерске бригаде за Босну и Крајину, 3. јула 1942. погинула је у борби на Брадини  у двадесетој години. Сахрањена је на гробљу у Брадини уз одавање највећих почасти.

Зорица Борисављевић је била ћерка у то време најбогатијих Пријепољаца, Светомира и Цоце Борисављевић, власника предратне Полимске банке. Одрекла се лагодног живота због идеала социјалне правде и револуције. Одласком у партизане 1941. завршила је санитетски курс у Новој Вароши и била болничарка у Милешевској чети. У борбама око Купреса са Трећом пролетерском бригадом, бива рањена у ногу. Ту је и заробљена, одведена у Бугојно и стрељана поред реке Врбас. Зоричин гроб је заувек остао необележен.

Сестре Миленка-Миша и Олга Цвијовић биле су ћерке пријепољског ковача Велимира Цвијовића.

Старија сестра Миша радила је као службеница у суду и адвокатској канцеларији. Била је активна чланица Комунистичке партије. Полиција Пријепоља и Прибоја је два пута хапсила због умножавања и растурања марксистичке литературе. У првој години , рата, њен рад је нарочито био важан на штампању партијских летака и прогласа. Формирањем Треће пролетерске бригаде, Миша је именована за заменицу политичког комесара чете у Милешевско-бјелопољском батаљону. У борбама код Котор Вароши ’44 смртно је рањена. Умрла је у болници у Скендер Вакуфу у 25-ој години живота и на вечни починак испраћена почасним плотунима. У знак сећања, предшколска установа у Пријепољу носи име Мише Цвијовић.

Млађа сестра Олга, чије школовање у Београду на Учитељској школи је прекинуо рат, вратила се у Пријепоље и кренула стопама своје сестре. Током рата, као припадница комунистичке омладине извршавала је бројне илегалне задатке. Оформила је и постала секретарка првог скојевског актива у Сопотници. Из пријепољске битке се извукла у село Дивце и дуго крила у пећинама Дебеле Стијене, потом пребачена у илегални смештај у кући Парандиловића у Лучицама где су је у фебруару ’44. пронашли четници и одвели у пријепољски затвор где је и страдала. Имала је само 19 година.

Зора Томашевић једна од четири сестре Томашевић које су као припаднице НОП-а заробљене у рату. Од оца трговца су често из радње узимале вуну и платно за прављење завоја за рањенике и плетење одеће за војску. Тесно су сарађивале са чланицама СКОЈ-а и КПЈ и похађале курс АФЖ-а у Пљевљима. Упад Немаца у Пријепоље је променио њихову судбину, све четири су ухапшене и протеране у затвор у Сјеници, потом у Новом Пазару и на крају у логор Бањицу у Београду. Са Бањице су депортоване у пољски логор Аушвиц, где је Зора провела месеце у болници лечећи се од трбушног тифуса. Пред крај рата сестре су прбачене у логор у Равенсбрук, а онда је Зора одвојена и пребачена у злогласни „Југенд-логор“ где је и умрла не дочекавши крај рата.

Сестре Босиљка и Лепа Минић, како су се девојачки презивале, биле су учитељице. Старија Босиљка рођена је 1908. године, а Лепа 1913. године. Активно су радиле за Народно ослободилачки покрет. У јуну 1944. Лепа је стрељана код Беговог моста, а месец дана касније исту судбину доживела је и њена сестра Босиљка.

Радмила Шкрбовић потиче из угледне партизанске породице из Сељашнице. Придружила се Другом милешевском партизанском одреду  у други пут ослобођеном Пријепољу 1944, али је ратна срећа није послужила и није дочекала крај рата. Погинула је несерећним случајем крајем ’44. када се савезнички амерички бомбардер срушио у Пљевљима.

 

Кликом на линк погледајте мапу ових улица.

The post Знате ли које улице у Пријепољу носе имена жена? appeared first on ForumInfo.rs.

Forum Info

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
Pročitaj više

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer se sa njegove lijeve obale morao preći most pa doći u Prijepolje.
Pročitaj više

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod Prijepolja, nalaze se u jugozapadnoj Srbiji.
Pročitaj više

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja i posvećen je pionirima i omladincima.
Pročitaj više

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog jezera i teče dužinom od 174 kilometra.
Pročitaj više

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja jer je u njemu postavljena bista četvorice heroja.
Pročitaj više

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod današnjeg Prijepolja, Srbija.
Pročitaj više

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba pa sve do današnjih dana.
Pročitaj više

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put se pominje u „Putopisu“ Evlije Čelebije.
Pročitaj više

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao jedan od simbola Prijepolja.
Pročitaj više

Aco Pejović

Aco Pejović (Prijepolje, 18. april 1972) je pop pevač. Odrastao je u malom naselju Kolovrat sa braćom Predragom i Radojicom. Priznao je da su poput mnogih dečaka bili nestašni i da su svako leto čekali da se kupaju na Limu i prave brane.
Pročitaj više

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci.
Pročitaj više

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664. godine.
Pročitaj više

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.
Pročitaj više

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na brežuljku iznad centra grada.
Pročitaj više

Stećci u Hrtima

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja.
Pročitaj više

Dženan Lončarević

Dženan Lončarević (Prijepolje, 10. april 1975) je pop pevač. Muzičku karijeru započeo je po lokalnim kafićima i klubovima, a javnost ga je upoznala kada su snimci njegovih nastupa počeli da se šire po internetu.
Pročitaj više

Vlade Divac

Vlade Divac (Prijepolje, 3. februar 1968) je proslavljeni bivši jugoslovenski i srpski košarkaš. Od 2009. godine je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Vlade Divac je trenirao košarku od malena u rodnom Prijepolju.
Pročitaj više

Nemanja Petrić

Nemanja Petrić (Prijepolje, 28. jul 1987) je srpski odbojkaš. Visok je 202 cm i igra na poziciji primača servisa u ruskoj ekipi Belogorje. Početak Petrićeve profesionalne karijere usko je povezan sa Igorom Kolakovićem.
Pročitaj više

Nadir Dacić

Nadir Dacić (Prijepolje, 4. januar 1969) iz Cetanovića, od oca Hafiza i majke Safe, rođene Batkić. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.
Pročitaj više
MARKETING

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2024. Sva prava zadržana.