Britanski fizičar: Putovanje kroz vreme jeste moguće, ali samo u budućnost

Možda ćemo jednoga dana zaista moći da rezervišemo kartu za budućnost, ali to će biti karta u jednom pravcu. Putovanje kroz vreme jeste moguće, ali samo u jednom pravcu, rekao je stručnjak za fiziku elementarnih čestica Brajan Koks na prezentaciji održanoj na Britanskom festivalu nauke.

– Ključno pitanje glasi: Da li možemo da napravimo vremeplov? Odgovor je da, možete da odete u budućnost – rekao je profesor Univerziteta u Mančesteru slušaocima na predavanja održanom u utorak koje je trajalo jedan sat.

– Imate gotovo potpunu slobodu kretanja u budućnost – dodao je on.

Koks je detalje opisao kako je putovanje u budućnost moguće u skladu sa Opštom teorijom relativiteta” Alberta Ajnštajna. Putovanje stotine, pa čak i hiljade godina u budućnost, moglo bi da se ostvari pod uslovom da se krećemo neverovatno velikom brzinom, približnom brzini svetlosti.
 

“Diskaveri njuz” je poistovetio ovu teoriju sa takozvanim “Paradoksom blizanaca”:

 

Zamislite blizance od kojih je jedan na Zemlji (Blizanac A), a drugi (Blizanac B) na svemirskom brodu i leti veoma velikom relativističkom brzinom. U poređenju sa vremenskim okvirom Blizanca A, vremenski okvir Blizanca B biće usporen. Ukoliko vreme sporije protiče za Blizanca B, onda će se on/ona vratiti na Zemlju gde je prošlo mnogo više vremena, pa je Blizanac A znatno više ostario od Blizanca B. Mehanizam koji stoji iza toga je “rastezanje vremena”, a njegov efekat je utoliko izraženiji ukoliko se više približavate brzini svetlosti.
 

– Povratak iz budućnosti ili putovanje do bilo koje druge tačke u prošlosti mnogo je manje verovatno – smatra Koks.
 

Uspostavljajući vezu između svoje teorije i popularne britanske naučno-fantastične serije “Doktor Hu”, Koks je objasnio da bi lekar koji putuje kroz vreme morao da nađe crvotočinu da bi se vratio u prošlost.

 

Postojanje teoretskog mosta, ili prečice kroz prostor-vreme, koje predviđa Opšta teorija relativiteta Alberta Ajnštajna, nikada nije dokazano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.