IT revolucija: Sve manja razlika čoveka i mašine

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
IT revolucija: Sve manja razlika čoveka i mašine
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Tastatura i miš pripadaju jučerašnjici. Kompjuteri će ljude razumeti na osnovu govora i gestova, a “Majkrosoft”, “Gugl” i “Epl” sa svojim proizvodima izlaze i na masovno tržište.

Anton Endrjuz stoji pred komopjuterskim ekranom širokim četiri metra i maše plišanim medvedićem. Na ekranu se odmah pojavljuje slika medvedića, a kompjuterski glas pita: “Treba li da uključimo medvedića u priču za laku noć?”

 

Majkrosoftov inžinjer se slaže, a kompjuter preuzima medvedića kao lik u svom virtuelnom svetu, i poziva Endrjuza da se uključi. Medvedića je u priču uveo samim gestom, a glasom može da utiče na radnju. Tastatura i miš leže zaboravljeni na trosedu iza njega.

 

Endrjuz je koordinator Majkrosoftovog tima za razvoj prototipa, a ova priča za laku noć predstavlja igru kroz koju se približava ouzbiljnoj revoluciji interfejsa koju ovaj IT koncern trenutno planira za svoje korisnike: kompjuteri i ljudi će se u buduće bolje razumeti, bez posredovanja tastature i miša.

 

Umesto toga, tehnika će kontinuirano prepoznavati potrebe korisnika, na osnovu govora, gestova i držanja tela.

 

Radna soba sa ogromnim kompjuterskim ekranom predstavljaće deo prototipskog stambenog i radnog okruženja, u kome će se kompjuteri prilagođavati ljudima umesto da očekuju da im ovi daju zadatke.

Polaznu tačku ove revolucije predstavljao je X-box, i njegov uređaj “Kinekt”.

 

Najnovija verzija ovog sistema, konzola X-Box-one, koju je “Majkrosoft predstavio u maju, a kameru visoke definicije u stanju je da prepozna ne samo grube pokrete ruku, već i trzaje pojedinačnih prstiju, da vidi u mraku, da prepoznaje lice korisnika i da po izrazu lica donese zaključak o njegovom raspoloženju.

 

U stanju je da razlikuje više aktera, pa čak i da izmeri puls, a takođe i da skenira složene uređaje kao što je 3D laserski skener i da obradi njihov trodimenzionalni odraz u digitalnom svetu.

 

Ovaj uređaj se još uvek prodaje uz X-box, ali ubuduće će igrati centralnu ulogu u interkciji korisnika sa kompjuterom kakvu “Majkrosoft” zamišlja. “Kinektova“ tri oka trepere odasvud: iz ramova za slike, digitalnih radnih površina, pa čak i kuhinjskih uređaja.

 

Princip se zove “prirodni korisnički interfejs”, a ideja je da sa svojim kompjuterima stupamo u interakciju kao sa ljudima, preko multimodelarnih podataka, govorom i gestovima, uz uključivanje svog okruženja. Drugim rečima, kompjuteri će, poput ljudi, prepozanvati kontekst, pa čak i raspoloženje sagovornika, a u eksperimentalnoj fazi je i projekt koji svaku površinu pretvara u ogroman tačskrin, tako da klasični interfejs više neče biti ni potreban.

 

Ni konkurencija ne miruje, pa tako “Epl” radi na kompjuteru čiji uzor predstavlja vizija Stenlija Kjubrika: sveprisutnom, pričljivom, uvek svesnom raspoloženja i životne situacije korisnika.

Pionirsku verziju sličnog uređaja “Epl” je izbacio 2011, sa svojim “Digitalnim asistentom Siri”, sa kojim se komunicira uglavnom gestovima i glasom, a nastavak predstavlja “OK Glas”.

 

Savršen uređaj za nadzor

Ovaj “vrli novi svet”, je međutim, još i pre sadašnje afere sa špijunažom počeo ozbiljno da zabrinjava stručnjake za zaštitu podataka.

 

Već i Kjubrikov film slika mračnu verziju sveta u kom svezanjući kompjuter zloupotrebljava svoju moć.

 

Po njima, Xbox konzola za igru i trajno uključena Kinekt kamera predstavljaju, naime, “savršen uređaj za nadzor”. Proizvođači uveravaju da kamere i mikrofone ne zloupotrebljavaju za špijunažu preko interneta, u sopstvene ili državne svrhe, ali pitanje je – može li im se verovati?

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Prijepolje na društvenim mrežama

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING