Još jedan dobar razlog zašto treba piti kafu

Nakon što su ustanovili da konzumiranje kafe smanjuje opasnost od dijabetesa, naučnici su nedavno otkrili da ispijanje crnog napitka štiti vid.

Istraživanje nad miševima koje je sproveo tim južnokorejskih i američkih naučnika pokazao je da je kafa dobra za oči.

 

Naime, hlorogenična kiselina (CLA), moćni oksidans koji se nalazi u kafi, čuva zdravlje očiju tako što sprečava degeneraciju mrežnjače usled starenja.
 

Naučnici navode da bi jedna kafa dnevno bila dovoljna da se izbegnu očne bolesti koje se manifestuju sa godinama.
 

Tokom eksperimenta, miševima je ubrizgan azot monoksid, što je trebalo da kod njih izazove slepilo. Međutim, kod glodara koji su lečeni hlorogeničnom kiselinom nisu primećena nikakva oštećenja na mrežnjači.
 

Mrežnjača, unutrašnja opna oka koja prima i organizuje vizuelne informacije, zahteva visok nivo kiseonika. U suprotnom, postaje posebno osetljiva na oksidativni stres i proizvodnju slobodnih radikala, što dovodi do oštećenja oka, pa i do gubitka vida.
 

Buduća istraživanja mogla bi dovesti do razvoja posebnog napitka ili očnih kapi za zaštitu mrežnjače.
 

Studija je objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.