Kako naučnici pomoću 3D štampača proizvode delove tela kao što su uši i nosevi

Naučnici su sada u stanju da koriste tehniku 3D štampača kako bi napravili biorazgradive „skele“ u obliku delova ljudskog lica i unutrašnjih organa. Bioinženjeri na ovim malim „skelama“ uzgajaju ćelije ljudske kože i stvaraju tkivo praveći na taj način potpuno nove organe i delove tela.

Tehnika štampanja je već korišćena na pacijentima za manje delove tela poput krvnih sudova, a uskoro se planira njena upotreba i kod većih zahvata.

 

Naučnici sa Vejk Forest univerziteta u Severnoj Karolini veruju da će upotrebom 3D štampanja uskoro biti dostupni delovi ljudskog lica poput ušiju i noseva, dok se u narednih dvadeset godina očekuju i komplikovani unutrašnji organi.

 

3D štampač na ovom univerzitetu je već napravio prototip bubrega, a naučnici u nekoliko laboratorija rade na proučavanju izgradnje srca, pluća, jetre i ostalih organa.

 

Umesto da nanosi mastilo, štampač pravi „skelu“ od biorazgradivog gela uz mešavinu ćelija i na taj način sloj po sloj konstruiše organ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.