Marsom je milijardu godina tekla pitka voda

Rover američke svemirske agencije NASA “Oportjuniti” obeležio je 10 godina na Marsu svojim do sada najzanimljivijim otkrićem: crvena planeta je nekada bila pogodna za život, a njenom površinom je tekla takozvana neutralna voda, slična običnoj vodi za piće kakvu koristimo u domaćinstvu.

Glina i minerali u steni nazvanoj Esperansa koju je ”Oportjuniti” pročavao, naime, jasno ukazuju da je preko ove stene, tokom prvih milijardu godina njenog postojanja, tekla neutralna voda.

 

Stena je pronađena u blizini kratera Endjurans, i mogla je da bude analizirana tek u sedmom pokušaju, jer je delimično bila pokrivena Marsovom prašinom.

Analizom je, pak, ustanovljeno da su glina i minerali ove stene slični onome što se naziva monmorilonit, koji se formira pod uticajem neutralne vode, slične običnoj vodi iz česme, za koju se veruje da ima upravo onu provodljivost koja je potrebna za nastanak života.

Prilikom objavljivanja ovih rezultata, glavni istraživač „Oportjunitija“ Stiv Skvajers, sa Univerziteta Kornel, saopštio je da je izveštaja o pronalasku vode na Marsu bilo i ranije, ali da je voda o kojoj se tom prilikom radilo morala biti sličnija sumpornoj kiselini.

 

Naime, dok se Mars pretvarao u pustinjsku planetu kakvu danas vidimo, voda na njemu je postajala sve kiselija: to se događalo zbog isparavanja, pa je u vodi ostala veća koncentracija minerala – kao kada ukuvavate sos da bi bio jači. Neutralna voda, međutim, potiče iz ranije epohe života planete, kada je kiša često padala i omogućavala da okruženje bude sličnije Zemlji.

 

Ovo je prvo otkriće tragova neutralne vode koje je načinio “Oportjuniti”, ali ne i prvo u opšte. Nešto ranije, dokaze o postojanju “vode za piće” na Marsu pronašao je i noviji i veći rover “Kjuriositi” u krateru Gejl.

 

Rover “Oportjuniti” je, pritom, i sam po sebi fanomen. Prvobitno konstruisan da traje samo 90 Marsovih dana, “preživeo” je već 3.400 Marsovih dana, što znači da traje 40 puta duže nego što je bilo predviđeno. Uskoro se, međutim, bliži još jedna Marsova zima, a iskustvo je pokazalo da je to period koji ume da bude koban za zemaljske rovere na crvenoj planeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.