NASA potvrdila: Vojadžer 1 prva letelica koja je napustila Sunčev sistem

Beta | 12. 09. 2013. – 21:33h izmena vesti 22:24h
| Foto: NASA | Komentara: 174

„Vojadžer 1“ postao je prva svemirska letelica, ujedno i prvi objekat koji je napravio čovek, a koji je napustio Sunčev sistem, saopštila je večeras NASA.

„Vojadžer 1“ lansiran je sa Zemlje pre 36 godina i leti na plutonijum. Letelica je u ovom trenutku udaljena više od 18,5 milijardi kilometara od Sunca i putuje hladnim i praznim međuzvezdanim prostorom.

 

Prema podacima koje NASA dobija sa te letelice, „Vojadžer 1“ je zapravo izašao iz Solarnog sistema pre više od godinu dana, ali je NASA dobila pouzdane podatke koji to potvrđuju tek pre mesec dana. 

 

„To je prekretnica i početak novog putovanja“, rekao je jedan od šefova u Nasi Ed Stoun.

 

„Vojadžer 1“ sada će imati priliku da beleži podatke o delovima univerzuma koji nikada do sada nisu otkriveni i da ih šalje na Zemlju. Na letelici se nalazi i disk s porukama, pesmama i fotografijama iz različitih područja na Zemlji, u slučaju da ga pronađu neka inteligentna bića.

 

Nasina letelica „Vojadžer 1“ lansirana je 1977. godine u pravcu Jupitera i Saturna, dok je njen blizanac „Vojadžer 2“ lansiran nešto kasnije u pravcu Urana i Neptuna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.