NASA proučava četiri lokacije za sletanje misije "Insajt" na Mars 2016.

NASA proučava četiri lokacije za sletanje misije "Insajt" na Mars 2016.

Američka svemirska agencija NASA ispituje lokacije za sletanje na Marsu, u okviru misije 2016. godine, kada će na crvenu planetu spustiti tronožnu letelicu koja će proučavati njeno jezgro.

NASA je u avgustu suzila izbor od 22 na četiri potencijalna mesta za sletanje letelice “Insajt Mars” (InSight – Interior Exploration Using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport).

Lansiranje je planirano za mart 2016, a šest meseci letelica bi trebalo da sleti na četvrtu planetu od Sunca, piše portal “Spejs”.

“Izabrali smo četiri lokacije koje izgledaju najbezbednije. Teren je tu gladak, blago iskošen, sa svega nekoliko stena”, naveo je u saopštenju geolog Met Golombek, iz NASA-ine Laboratorije za mlazni pogonu u Pasadeni, Kalifornija, zadužen za izbor lokacija za sletanje.

Misija “Insajt” vredna je 425 miliona dolara, a cilj je da se utvrdi da li je Marsovo jezgro tečno ili čvrsto i zašto na njegovoj kori, kako izgleda, nema tektonskih ploča kao na Zemlji.

Sve četiri potencijalne lokacije su blizu jedna druge, u ekvatorijalnom regionu Marsa – Elizejskoj ravnici (Eyisium Planitia). Na mapi koju je objavila NASA vidi se da su te lokacije grupisane u zoni severno od kratera Gejl, u koji je avgusta 2012. sleteo rover “Kjuriositi”, te severozapadno od kratera Gusev, u koji je 2004. sleteo “Spirit”.

NASA će uz pomoć Marsovog izviđačkog orbitera detaljno proučiti lokacije i doneti konačnu odluku. Naučnici ističu da cilj misije nije u vezi sa nekom specifičnom lokacijom na Marsu, jer se planeta proučava u celini, te da je bezbednost na prvom mestu što se tiče kriterijuma za izbor mesta sletanja.

Naučnici smatraju da misija Insajt ima najviše šanse da uspe u ispitivanju unutrašnjosti Marsa upravo u Elizijskoj ravnici.

Mesto sletanja treba da bude blizu ekvatora kako bi letelica tokom Marsove godine imala dovoljno sunčeve svetlosti za svoje solarne ćelije. Lokacija, takođe, mora biti na mestu gde je atmosfera dovoljno gusta da uspori “Insajt” prilikom sletanja.

Svaka od četiri lokacije je elipstastog oblika, dužine 130 kilometara od istoka na zapad, širine oko 27 kilometara od severa ka jugu. NASA procenjuje da “Insajt” ima 99 odsto šanse da sleti unutar izabrane elipse, ukoliko se cilja na centar lokacije.

  

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
Pročitaj više

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer se sa njegove lijeve obale morao preći most pa doći u Prijepolje.
Pročitaj više

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod Prijepolja, nalaze se u jugozapadnoj Srbiji.
Pročitaj više

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja i posvećen je pionirima i omladincima.
Pročitaj više

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog jezera i teče dužinom od 174 kilometra.
Pročitaj više

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja jer je u njemu postavljena bista četvorice heroja.
Pročitaj više

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod današnjeg Prijepolja, Srbija.
Pročitaj više

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba pa sve do današnjih dana.
Pročitaj više

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put se pominje u „Putopisu“ Evlije Čelebije.
Pročitaj više

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao jedan od simbola Prijepolja.
Pročitaj više

Aco Pejović

Aco Pejović (Prijepolje, 18. april 1972) je pop pevač. Odrastao je u malom naselju Kolovrat sa braćom Predragom i Radojicom. Priznao je da su poput mnogih dečaka bili nestašni i da su svako leto čekali da se kupaju na Limu i prave brane.
Pročitaj više

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci.
Pročitaj više

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664. godine.
Pročitaj više

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.
Pročitaj više

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na brežuljku iznad centra grada.
Pročitaj više

Stećci u Hrtima

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja.
Pročitaj više

Dženan Lončarević

Dženan Lončarević (Prijepolje, 10. april 1975) je pop pevač. Muzičku karijeru započeo je po lokalnim kafićima i klubovima, a javnost ga je upoznala kada su snimci njegovih nastupa počeli da se šire po internetu.
Pročitaj više

Vlade Divac

Vlade Divac (Prijepolje, 3. februar 1968) je proslavljeni bivši jugoslovenski i srpski košarkaš. Od 2009. godine je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Vlade Divac je trenirao košarku od malena u rodnom Prijepolju.
Pročitaj više

Nemanja Petrić

Nemanja Petrić (Prijepolje, 28. jul 1987) je srpski odbojkaš. Visok je 202 cm i igra na poziciji primača servisa u ruskoj ekipi Belogorje. Početak Petrićeve profesionalne karijere usko je povezan sa Igorom Kolakovićem.
Pročitaj više

Nadir Dacić

Nadir Dacić (Prijepolje, 4. januar 1969) iz Cetanovića, od oca Hafiza i majke Safe, rođene Batkić. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.
Pročitaj više
MARKETING

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2024. Sva prava zadržana.