Otkrivene tri super-Zemlje, planete na kojima je moguć život

Oko zvezde Glize667C, 22 svetlosne godine udaljene od Zemlje, oko koje kruži šest, a možda čak i sedam planeta, naučnici su pronašli tri potencijalno nastanjive planete u tzv, “nastanjivoj zoni”. Reč je o temperaturnom regionu oko zvezde u kom bi mogla da postoji voda u tečnom stanju, saopšteno je u utorak.

Glize667C je deo sistema od tri zvezde, tako da na ovim planetama tokom njihovog dana na nebu mogu da se vide po tri sunca.

Tri potencijalno stenovite planete u nastanjivoj zoni oko zvezde Glize 667C spadaju u kategoriju super-zemlji, odnosno egzoplaneta koje su manje masivne od Neputuna, ali masivnije od Zemlje. Orbite po kojima kruže čine ih mogućim kandidatima za postojanje života, saopštili su zvaničnici Evropske južne opservatorije (ESA).

 

– Znali smo da ova zvezda ima tri planete, a ovim posmatranjima i ponovnom procenom podataka ustanovili smo da ih ima još nekoliko. Otkriće tri planete manje mase u nastanjivoj zoni oko zvezde je vrlo uzbudljivo otkriće – kaže jedan od rukovodilaca ove studije, Miko Tuomi sa Univerziteta u Herfordširu.

 

Broj potencijalno nastanjivih planeta u našoj galaksiji je mnogo veći

 

Ovo je prvi put da su u nastanjivoj zoni istog sunčevog sistema uočene čak tri planete male mase.

 

Nije verovatno da će astronomi oko iste zvezde otkriti još planeta istih karakteristika, jer je ova zona već puna i ne bi bilo moguće da još više planeta tu kruži po stabilnoj orbiti.

 

– Broj potencijalno nastanjivih planeta u našoj galaksiji je mnogo veći ukoliko možemo da očekujemo da oko svake zvezde male mase pronađemo nekoliko – umesto da moramo da proverimo 10 zvezda da bismo pronašli jednu potencijalno nastanjivu planetu- i to je ujedno i glavna vrednost ovog otkrića – kaže Roj Barns sa Univerziteta u Vašingtonu.

 

Glize 667

Glize 667 je najmanja zvezda u svom sistemu od tri zvezde. Sa površine planeta koje kruže oko nje dve svetlije zvezde bile bi sjajne kao kod nas pun Mesec noću, dok bi tokom dana sijle vidljivim sjajem, tvrde naulčnici ESO.

Glize 667 je manja i manje sjajne zvezda od Sunca, što znači da bi planete koje oko nje kruže morale da joj budu dosta blizu da bi bile nastanjive. Nastanjiva zona oko ove zvezde leži na orbiti veličine uporedive sa veličinom orbite Merkura oko Sunca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.