Pogledajte: Diznijevi propagandni crtaći za vreme Drugog svetskog rata

Tokom Drugog svetskog rata borba se nije vodila samo na bojnom polju, već i u medijima i kulturi, pa je propaganda stigla i u Holivud. Mnogi režiseri poput Hičkoka i Kapre su stvarali propagandne filmove kako bi podržali zajedničke ciljeve, a njima se pridružio i Volt Dizni koji je za najvećeg borca protiv nacizma odabrao Paju Patka.

Dizni je 1942. godine napravio crtani „Firerovo lice“, anti-nacistički propagandni film koji je pozivao na podršku ratu, a te godine godine je osvojio i Oskara za najbolji kratki animirani film.

 

VIDEO“Firerovo lice“:

 

Iste godine je izašao i film „Paja odlazi u vojsku“ u kome se nespretni patak dobrovoljno prijavljuje za služenje vojnog roka. Uprkos rigoroznim testovima i ravnim tabanima, Paja Patak uspeva da ispuni svoj san i priključi se vojsci SAD-a.


VIDE“Paja odlazi u vojsku“:

 

Godinu dana kasnije se iz Diznijevog studija pojavio „Duh ’43“ u kome je Paja Patak pomagao Amerikancima da shvate zašto moraju da plate porez i kako njihove pare pomažu borbu protiv neprijatelja.


VIDEO“Duh ’43“:

 

Sada kada je Paja Patak već primljen u vojsku došlo je vreme da malo zbija šale sa svojim vodnikom Pitom. Pri povratku iz noćnog provoda Paja mora nečujno da se ušunja u svoj krevet i tu počinju dobre stare Diznijeve peripetije.


VIDEO“Stara vojnička igra“

 

Godinu dana kasnije Paja Patak se već nalazi u elitnim komando jedinicama i spreman je na najteže izazove. Kao i uvek, Paja izgleda da ima više sreće nego znanja, a vi pogledajte kako su ga namučili nezgodni Japanci.


VIDEO“Paja Komando“:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.