Pogledajte: Otkriven zaboravljeni grad

Najnaprednijom laserskom tehnologijom otkrivena je mreža puteva i kanala u neposrednoj blizini čuvenog kambodžanskog kompleksa hramova Angkor Vata.

 

Otkriće je objavljeno kasno sinoć u stručnom listu „Proceedings of the National Academy of Sciences“. Lasersko skeniranje otkrilo je da je do sada nedokumentovani urbani centar koji je bio blisko povezan sa 1200 godina starim hramovima Angkor Vata.

Laseri su pokazali detaljnu mapu gradskih ulica, rezervoara, do sada neotkrivenih hramova sakrivenih ispod guste vegetacije – izgubljeni grad Mahendraparvata, prenosi AP.

„Uz pomoć ovog instrumenta odjednom smo dobili neposrednu sliku celog grada o kome se ništa nije znalo, što je izvanredno“, rekao je vodja studije, arheolog Dejmijen Evans sa Sidnejskog univerziteta. „Umesto dugog, postepenog procesa sada imamo iznenadni ‘eureka’ momenat kada se na ekranu odjednom pojavi drevni grad“.
 

Laserska tehnologija, poznata kao lidar, radi po principu slanja laserskog pulsa sa letelice na zemlju i merenja razdaljine kako bi stvorila detaljnu, trodimenzionalnu mapu oblasti. Korisna je za arheologe jer lasari mogu da prodru kroz gustu vegetaciju i brže pokriju velike površine nego što bi to bilo uradjeno peške. Radar je korišćen i za istraživanje drugih arheoloških nalazišta poput Stounhendža, piše AP.

U aprilu 2012. australijski zvaničnici opremu su utovarili u helikopter i danima preletali guste šume na visini od 800 metara. Tim je potom otišao na ekspediciju u džunglu kako bi potvrdili rezultate lidara.
 

„Imali smo razumna očekivanja ali ono što smo otkrili nas je potpuno oborilo s nogu. Potpuno je neverovatno“. rekao je Evans.

Stručnjaci nagadjaju da je civilizacija u Mahendraparvati propala zbog nestanka šuma i uništenih kanala i rezervoara za vodu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.