Predstavljen transport budućnosti: Solarne čaure koje prevoze ljude 1.290 kilometara na sat

Predstavljen transport budućnosti: Solarne čaure koje prevoze ljude 1.290 kilometara na sat

M. Milikšić | 12. 08. 2013. – 20:02h izmena vesti 00:52h
| Foto: AP | Komentara: 38

Solarni pogon, vazdušni tranzitni međugradski sistem, transport koji prebacuje putnike i automobile od Los Anđelesa do San Franciska za 30 minuta – Ilon Mask, magnat i vizionar, te izvršni direktor kompanija “Tesla motors” i “Spejs X”, konačno je otkrio svoj plan koji bi mogao da unese revoluciju u transport kakav poznajemo.

On je pre otprilike godinu dana došao na ideju o superbrzom sistemu transporta, čije je detalje danas objavio. “Hajperlup”, kako je nazvan transportni sistem budućnosti, izazov je za postojeća sredstva, piše “Blumberg”, odnoseći se na kalifornijski brzi voz vredan 70 milijardi dolara, koji su Mask i drugi “otpisali” kao preskup, prespor i nepraktičan.

Evo kako je Mask zamislio “Hajperlup” – ovaj sistem transportuje ljude uz pomoć aluminijskih čaura, odnosno kapsula smeštenih u čeličnim cevima. “Hajperlup”, kako je rekao, izgleda kao “sačmara” , sa cevima koje promiču jedna pored druge većinu putovanja i zatvaraju krug na oba kraja. Te cevi bi bile postavljene na stubove međusobno udaljene 46 do 91 metar, a čaure unutar njih putovale bi brzinom do 1288 kilometara na sat. Neke detalje Mask je već izneo u protekloj godini dana, a sada je otkrio da će te kapsule, osim ljudi, prevoziti i automobile.

– Vi samo uvezete, a čaura krene – rekao je Mask za “Blumberg”, u prvom intervjuu o “Hajperlupu”.

Ilon Mask, koji je sa 12 godina prodao svoj prvi kompjuterski program – svemirsku igricu nazvanu “Blastar” za 500 dolara, izgradio je svoju preduzetničku karijeru “napadajući” poslove za koje je smatrao da su neefikasni ili neinspirišući. Postao je koosnivač “Pejpala” u nameri da “uzdrma” bankarsku industriju, a potom je uložio svoje bogatstvo u razvoj transporta, piše “Blumberg” ukazujući na “Tesla motors”. Tu je i kompanija “Spejs X”, koja se takmiči sa državama kako bi poslala satelite i zalihe na Međunarodnu kosmičku stanicu.

Mask se fokusirao na javni transport razočaran planovima za kalifornijski brzi železnički sistem, projekat koji bi trebalo da započne s radom ove godine. Kalifornijski voz će, kako je planirano, povezati gradove od San Dijega do Sakramenta do 2029. 

– Pogledajte koliko kažu da će to koštati i uporedite sa stvarnim konačnim troškovima. Mislim da je ovde reč o još 100 milijardi dolara troškova – rekao je Mask, dodajući da bi karte za prevoz bile mnogo jeftinije od avionskih.

On je ukazao da je kalifornijski voz previše spor i da će napraviti strašnu zbrku oko zemljišnih prava. Mask smatra da će “Hajperlup” zaobići probleme oko zemljišta jer je u vazduhu. Cevi bi, većinu putovanja, pratile autoput I-5, između Los Anđelesa i San Franciska. On ističe da farmer neće imati problema sa šinama koje bi blokirale njihovu zemlju. 

Mask je procenio da će “Hajperlup” sa kapsulama samo za ljude moći da se napravi za šest milijardi dolara, dok će veće čaure, za ljude i automobile, koštati 10 milijardi. Sve u svemu, piše “Blumberg”, njegov sistem je četiri puta brži od kalifornijskog voza, za jednu desetinu troškova.

 

 


Iz Kolorada stiže sistem sa dve cevi

Ilon Mask rekao je da mora ostati fokusiran na “Spejs X” i “Teslu”, preneo je “Tajm”. On je rekao da nema vremena da ga sam napravi, ali možda nismo daleko od njegovog razvoja. “ET3”, kompanija sa sedištem u Longmontu, Kolorado, radi na prevozu putem cevi, kojeg opisuju kao svemirsko putovanje na Zemlji. 

Putovanje bi bilo brzo i jeftino, a iz kompanije tvrde da bi se od Njujorka do Los Anđelesa putovalo neverovatnih 45 minuta, pri brzini od 6.440 kilometara na sat. 

Za razliku od “Hajperlupa”, “ET3” razvija sistem sa dve cevi, po jedna u svakom pravcu, sa kapsulama veličine automobila u koje staje šestoro putnika. Iz “ET3” kažu da sarađuju s partnerima u Kini i da su već prodali skoro stotinu dozvola za korišćenje njihove tehnologije.

 

 

 

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
Pročitaj više

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer se sa njegove lijeve obale morao preći most pa doći u Prijepolje.
Pročitaj više

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod Prijepolja, nalaze se u jugozapadnoj Srbiji.
Pročitaj više

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja i posvećen je pionirima i omladincima.
Pročitaj više

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog jezera i teče dužinom od 174 kilometra.
Pročitaj više

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja jer je u njemu postavljena bista četvorice heroja.
Pročitaj više

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod današnjeg Prijepolja, Srbija.
Pročitaj više

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba pa sve do današnjih dana.
Pročitaj više

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put se pominje u „Putopisu“ Evlije Čelebije.
Pročitaj više

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao jedan od simbola Prijepolja.
Pročitaj više

Aco Pejović

Aco Pejović (Prijepolje, 18. april 1972) je pop pevač. Odrastao je u malom naselju Kolovrat sa braćom Predragom i Radojicom. Priznao je da su poput mnogih dečaka bili nestašni i da su svako leto čekali da se kupaju na Limu i prave brane.
Pročitaj više

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci.
Pročitaj više

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664. godine.
Pročitaj više

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.
Pročitaj više

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na brežuljku iznad centra grada.
Pročitaj više

Stećci u Hrtima

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja.
Pročitaj više

Dženan Lončarević

Dženan Lončarević (Prijepolje, 10. april 1975) je pop pevač. Muzičku karijeru započeo je po lokalnim kafićima i klubovima, a javnost ga je upoznala kada su snimci njegovih nastupa počeli da se šire po internetu.
Pročitaj više

Vlade Divac

Vlade Divac (Prijepolje, 3. februar 1968) je proslavljeni bivši jugoslovenski i srpski košarkaš. Od 2009. godine je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Vlade Divac je trenirao košarku od malena u rodnom Prijepolju.
Pročitaj više

Nemanja Petrić

Nemanja Petrić (Prijepolje, 28. jul 1987) je srpski odbojkaš. Visok je 202 cm i igra na poziciji primača servisa u ruskoj ekipi Belogorje. Početak Petrićeve profesionalne karijere usko je povezan sa Igorom Kolakovićem.
Pročitaj više

Nadir Dacić

Nadir Dacić (Prijepolje, 4. januar 1969) iz Cetanovića, od oca Hafiza i majke Safe, rođene Batkić. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.
Pročitaj više
MARKETING

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2024. Sva prava zadržana.