Pozovite nas

Predstavljen transport budućnosti: Solarne čaure koje prevoze ljude 1.290 kilometara na sat

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Štampaj
Facebook
Email
WhatsApp
Predstavljen transport budućnosti: Solarne čaure koje prevoze ljude 1.290 kilometara na sat

M. Milikšić | 12. 08. 2013. – 20:02h izmena vesti 00:52h
| Foto: AP | Komentara: 38

Solarni pogon, vazdušni tranzitni međugradski sistem, transport koji prebacuje putnike i automobile od Los Anđelesa do San Franciska za 30 minuta – Ilon Mask, magnat i vizionar, te izvršni direktor kompanija “Tesla motors” i “Spejs X”, konačno je otkrio svoj plan koji bi mogao da unese revoluciju u transport kakav poznajemo.

On je pre otprilike godinu dana došao na ideju o superbrzom sistemu transporta, čije je detalje danas objavio. “Hajperlup”, kako je nazvan transportni sistem budućnosti, izazov je za postojeća sredstva, piše “Blumberg”, odnoseći se na kalifornijski brzi voz vredan 70 milijardi dolara, koji su Mask i drugi “otpisali” kao preskup, prespor i nepraktičan.

Evo kako je Mask zamislio “Hajperlup” – ovaj sistem transportuje ljude uz pomoć aluminijskih čaura, odnosno kapsula smeštenih u čeličnim cevima. “Hajperlup”, kako je rekao, izgleda kao “sačmara” , sa cevima koje promiču jedna pored druge većinu putovanja i zatvaraju krug na oba kraja. Te cevi bi bile postavljene na stubove međusobno udaljene 46 do 91 metar, a čaure unutar njih putovale bi brzinom do 1288 kilometara na sat. Neke detalje Mask je već izneo u protekloj godini dana, a sada je otkrio da će te kapsule, osim ljudi, prevoziti i automobile.

– Vi samo uvezete, a čaura krene – rekao je Mask za “Blumberg”, u prvom intervjuu o “Hajperlupu”.

Ilon Mask, koji je sa 12 godina prodao svoj prvi kompjuterski program – svemirsku igricu nazvanu “Blastar” za 500 dolara, izgradio je svoju preduzetničku karijeru “napadajući” poslove za koje je smatrao da su neefikasni ili neinspirišući. Postao je koosnivač “Pejpala” u nameri da “uzdrma” bankarsku industriju, a potom je uložio svoje bogatstvo u razvoj transporta, piše “Blumberg” ukazujući na “Tesla motors”. Tu je i kompanija “Spejs X”, koja se takmiči sa državama kako bi poslala satelite i zalihe na Međunarodnu kosmičku stanicu.

Mask se fokusirao na javni transport razočaran planovima za kalifornijski brzi železnički sistem, projekat koji bi trebalo da započne s radom ove godine. Kalifornijski voz će, kako je planirano, povezati gradove od San Dijega do Sakramenta do 2029. 

– Pogledajte koliko kažu da će to koštati i uporedite sa stvarnim konačnim troškovima. Mislim da je ovde reč o još 100 milijardi dolara troškova – rekao je Mask, dodajući da bi karte za prevoz bile mnogo jeftinije od avionskih.

On je ukazao da je kalifornijski voz previše spor i da će napraviti strašnu zbrku oko zemljišnih prava. Mask smatra da će “Hajperlup” zaobići probleme oko zemljišta jer je u vazduhu. Cevi bi, većinu putovanja, pratile autoput I-5, između Los Anđelesa i San Franciska. On ističe da farmer neće imati problema sa šinama koje bi blokirale njihovu zemlju. 

Mask je procenio da će “Hajperlup” sa kapsulama samo za ljude moći da se napravi za šest milijardi dolara, dok će veće čaure, za ljude i automobile, koštati 10 milijardi. Sve u svemu, piše “Blumberg”, njegov sistem je četiri puta brži od kalifornijskog voza, za jednu desetinu troškova.

 

 


Iz Kolorada stiže sistem sa dve cevi

Ilon Mask rekao je da mora ostati fokusiran na “Spejs X” i “Teslu”, preneo je “Tajm”. On je rekao da nema vremena da ga sam napravi, ali možda nismo daleko od njegovog razvoja. “ET3”, kompanija sa sedištem u Longmontu, Kolorado, radi na prevozu putem cevi, kojeg opisuju kao svemirsko putovanje na Zemlji. 

Putovanje bi bilo brzo i jeftino, a iz kompanije tvrde da bi se od Njujorka do Los Anđelesa putovalo neverovatnih 45 minuta, pri brzini od 6.440 kilometara na sat. 

Za razliku od “Hajperlupa”, “ET3” razvija sistem sa dve cevi, po jedna u svakom pravcu, sa kapsulama veličine automobila u koje staje šestoro putnika. Iz “ET3” kažu da sarađuju s partnerima u Kini i da su već prodali skoro stotinu dozvola za korišćenje njihove tehnologije.

 

 

 

NE PROPUSTITE

MARKETING
MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Dešavanja u gradu

16 апр
Tue 18:00
Dom Kulture, Prijepolje

BABA JAGA – SINH

Prijepolje na društvenim mrežama

Grad Prijepolje

Poslovni vodič

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING
×