Rešena misterija zaslepljujuće supernove

Izuzetno svetla supernova, 30 puta svetlija od ostalih zvezdanih eksplozija, od otkrića 2010. godine zbunjivala je naučnike, ali njena misterija konačno je razrešena: supernova PS1-10afx izgleda 100 milijardi puta svetlije od Sunca zato što njenu svetlost, kao “kosmička lupa”, povećava galaksija koja se nalazi između nje i Zemlje, prenosi Bi-Bi-Si.

Ta “kosmička lupa”, o čijem su postojanju naučnici do sada samo spekulisali, sada je definitivno locirana, teleskopom sa Havaja, a otkriće je objavljeno u magazinu “Sajens” (Science).

 

Godine 2010, tim naučnika posmatrao je supernovu PS1-10afx i utvrdio da sija 30 puta jače od bilo koje druge zvezdane eksplozije “svoje klase”. Tada su zaključili da je reč o potpuno novoj vrsti stelarne eksplozije.
 

Iako je do sada zabeleženo nekoliko supernova čija bi svetlost mogla da se poredi sa ovom, u celom slučaju je, tvrdi dr Robert Kvimbi sa Univerziteta u Tokiju, od samog početka “bilo nešto čudno”.
 

– PS1-10afx razlikovala se od ostalih eksplozija na skoro svaki mogući način. Prebrzo se razvijala, njena galaksija je prevelika, previše je crvena – objašnjava Kvimbi.
 

Tim naučnika imao je ideju – to je obična supernova kroz uvećavajuće sočivo! Međutim, to nisu mogli da dokažu.
 

– Naše objašnjenje zahtevalo je malo magije… a naučnici u principu nisu skloni magiji – kaže Kvimbi.
 

Iako je supernova u međuvremenu izbledela, naučnici su znali da – ako je “kosmička lupa” bila u nekom međuprostoru, nema razloga da još uvek nije tu.
Za proučavanje galaksije koja je bila domaćin zaslepljujućoj supernovi, tim naučnika je koristio teleskop na Havajima.
 

– Gledajući spektar, proveravali smo da li svetlost dolazi iz dva izvora na dve različite udaljenosti, i to je upravo ono što smo otkrili: postoji druga, ranije neotkrivena galaksija, koja se krije u jasnom vidokrugu, ispred supernove – priča Kvimbi.

“Objektiv-galaksija” propuštena je ranije jer se njena svetlost gubila u blesku supernove.
 

– Iako nam je galaksija sa sočivom bliža, ona izgleda bleđe, jer je čine starije zvezde koje, kao lampe sa starim baterijama, ne sjaje tako jako – objašnjava on.
 

Naučnici se nadaju da će im najnovija otkrića pomoći u merenju širenja svemira – jer je PS1-10afx prva supernova svoje vrste koja je uvećana “jakim gravitacionim sočivom”, koje je stvorilo višestruke slike zvezdane eksplozije i zaslepljujuće svetlo.
 

– Svaka slika stići će u različitom trenutku, sa zakašnjenjem koje u potpunosti zavisi od brzine širenja svemira. U principu, merenje tog zakašnjenja obezbeđuje direktan put za merenje ekspanzije kosmosa – obrazlaže Kvimbi za BBC.
 

Na žalost, naučnici nisu mogli da izvrše merenja na slučaju supernove PS1-10afx, jer je izbledela pre nego što su otkrili njen stvarni značaj. Ali, sada će znati šta da traže, jer otkriće nagoveštava da postoji još mnogo supernova koje prolaze kroz “kosmičke lupe”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.