Tinejdžerka izumela baterijsku lampu na telesnu toplotu i ušla u finale Guglovog sajma nauke i tehnike

D.M. | 01. 07. 2013. – 20:24h izmena vesti 16:22h
| Komentara: 37

En Mekosinski (15) iz Viktorije, u kanadskoj pokrajini Britanska Kolumbija, i njen izum – šuplja baterijska lampa koja radi na telesnu toplotu iz korisnikove šake – plasirali su se u finale Guglovog sajma nauke i tehnike. Mekosinskijeva je tako postala jedna od 15 srednjoškolaca koji su sa svojim izumima uspeli da uđu među finaliste ovog nadmetanja, u konkurenciji hiljada entuzijasta iz preko 100 zemalja.

Kako je Gugl u četvrtak objavio, svi finalisti će u septembru posetiti kompleks kompanije u mestu Montana Vju u Kaliforniji, gde će biti održana ceremonija dodele nagrada. Pobednici će biti izabrani u tri starosne kategorije, dok će jedan od njih dobiti glavnu nagradu – 50.000 dolara, Guglovu stipendiju i putovanje na Galapagos.

 

Istražujući različite oblike alternativne energije, pre nekoliko godina se upoznala sa uređajem koji se zove „Peltijeve pločice“, a koji proizvodi energiju kad se na jednoj strani zagreva, a na drugoj hladi. Vrativši se ovom istraživanju, odlučila je da proveri da li je količina toplotne energije koju proizvodi ljudska ruka dovoljna za snabdevanje LED dioda strujom dovoljno jakom za korišćenje baterijske lampe, i ustanovila je da je i više nego dovoljna.

 

Nabavila je Peltijeve pločice na Ibeju, i uz izvesna prilagođavanja električnog kola i uvođenje transformatora uspela ja da napravi uređaj koji zaista radi. Tako je napravila dve upotrebljive lampe, jednu sa aluminijumskom cevi i jednu sa PVC cevi, a svaka ju je koštala samo 26 dolara.

Ova sposobna i simpatična devojka, čiji roditelji nemamju više obrazovanje, ali od sveg srca podržavaju njene napore i interesovanja, sada sa uzbuđenjem očekuje da bude predstavljena Guglovom žiriju, koji uglavnom čine renomiirani naučnici, i kaže da joj je teško da poveruje da je sa svojim izumom stigla tako daleko.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.