Top pet filmova koje Tito nikad nije gledao

Josip Broz Tito dobijao je na poklon filmove od svih domaćih distributera i postoji tačna evidencija koje od njih je pogledao, a koje nije. To će biti i deo izložbe koja se upravo priprema u Muzeju istorije Jugoslavije, a ovde predstavljamo najinteresantnije filmove koje je imao, a nikada ih nije gledao.

Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji

Film „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ Bate Čengića, prema knjizi Bore Ćosića, otvoreno je kritički nastrojen prema režimu, kombinujući umetničku i ideološku slobodu sa specifičnim smislom za humor. Zabranjen je 1971. godine.

Sveti pesak

Ostvarenje Miroslava Antića „Sveti pesak“ nikad službeno nije bio zabranjeno, ali mu je onemogućena redovna bioskopska distribucija. Film govori o razočaranom ratnom veteranu koji pokušava da pronađe svoje mesto u novom društvu.

Misterije organizma

„WR Misterije organizma“ Dušana Makavejeva je poludokumentarni film o Vilhelmu Rajhu, psihoanalitičaru koji je raspravljao o komunizmu i seksualnosti. Film je bio zabranjen 15 godina.

Delije

Ostvarenje Miće Popovića o ratnim veteranima koji posle rata nastavljaju da se „igraju“ rata. Film je bio zabranjen i bunkerisan, a iako je pozvan u Kan, bilo je zabranjeno da učestvuje na tom čuvenom festivalu.

Plastični Isus

Kontroverzni film, ujedno diplomski rad Lazara Stojanovića, donosi portret buntovnog filmaša koji oštro kritikuje establišment. Neprimeren prikaz Tita bio je povod da film završi u bunkeru, a Stojanović u zatvoru.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.