Pljevlja: Dogodine slalom na Mijailovici

Podelite:

Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

OPŠTINA Pljevlja planira da u blizini ovog grada u mestu Mijailovice izgradi skijalište dužine 500 metara.

Već je formirana i Radna grupa koja je prethodnih dana obišla teren. Čine je predstavnici lokalne uprave, Turističke organizacije Pljevlja i DOO Centra za sport i rekreaciju, jer će ova ustanova gazdovati skijaškom stazom nakon izgradnje.

Prema rečima glavne menadžerke opštine, Emine Salihović, radna grupa se uverila da predviđena lokacija zadovoljava uslove za izgradnju kvalitetnog skijališta.

– Obišli smo teren i uverili se da se može uraditi kvalitetna skijaška staza. Visina snega na mestu gde se planira staza bila je ove zime od 30 do 60 cm. Ukupna dužina staze je 485 metara, plus 25 metara za dolaznu stanicu. Nagib ski-staze je 16,5 odsto. Polazna stanica vučnice je na 1.200 metara nadmorske visine, a dolazna stanica na 1.280 mnv. Predložena lokacija skijališta nalazi se na severnoj strani – navodi Salihović.

Ova lokacija nekada je služila kao skijaški vojni poligon, a u vreme Austrougarske okupacije bila je poznato skijalište.

– Teren budućeg skijališta većim delom čine livade, prošarane leskom sa ponekim četinarom. U blizini je i kaptirani izvor vode. Na navedenoj lokaciji su dva strujna voda, u podnožju i na vrhu skijališta – kazala je Salihović.

Glavni menadžer opštine Pljevlja je istakla da je gradnja ski-staze predviđena u tri faze. U prvoj je projektovanje, nabavka i ugradnja ski-lifta tipa “tanjirače”, kapaciteta oko 800 skijaša na sat, kao i nabavka jednog tabača snega.

– U drugoj fazi predviđeno je projektovanje i izgradnja pristupnog puta do skijališta, zatim, nasipanje tampona. U ovoj fazi možda će biti asvaltiran put u dužini od jednog kilometra. Predviđeno je i projektovanje i izgradnja objekta za pružanje usluga korisnicima skijališta, kao što je objekat za prodaju karata, restoran, skijašnica, garaža u suterenu i slično – precizira Salihović.

U trećoj fazi izgradnje ski-staze predviđeno je projektovanje, nabavka opreme i izgradnja vodozahvata za potrebe veštačkog osnežavanja oko 400 metara, što će omogućiti korišćenje ove staze od kraja oktobra do kraja aprila – naglasila je glavni menadžer opštine Pljevlja.

Salihović je istakla da su vlasnici zemljišta, Koružići, saglasni da daju u zakup prostor za skijalište i sa njima će Opština sklopiti ugovor o zakupu.

– Ovaj sadržaj može, pored skijanja, pružiti izlazak na čist vazduh, sunce, šetnju, boravak na planini, odmor i druženje, školu skijanja, školske zimske sportske igre. Pljevlja su jedan od malobrojnih gradova na severu Crne Gore koji nema svoje uređeno skijalište sa ski-liftom. Od 1985. do 1995. godine, na Kosanici, koja se nalazila na 1.356 mnv, funkcionisao je ski-lift, dužine 515 metara. Nedostaci ski-staze na Kosanici su da se staza nalazi na južnoj strani, pa je sneg brzo kopnio, naročito kada duva južni vetar, kao i udaljenost skijališta od grada, preko 25 kilometara – zaključila je Salihović.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Prijepolje na društvenim mrežama

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING
×