Goran Georgijev: Uzbunjivači su izuzetno važni za građane i građanke Srbije

Podelite:

Goran Georgijev: Uzbunjivači su izuzetno važni za građane i građanke Srbije
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Nedavno hapšenje Aleksandra Obradovića, radnika Krušika iz Valjeva, nakon što je medijima dostavio informacije o sumnjivim radnjama u toj fabrici namenske industrije, aktuelizovalo je pitanje uzbunjivača.  O tome šta je uzbunjivanje, kako se postaje uzbunjivač, zašto su uzbunjivači važni građanima Srbije i šta kaže Zakon o zaštiti uzbunjivača za Televiziju Forum govori Goran Georgijev iz Biroa za društvena istraživanja.

Najprostije rečeno,uzbunjivanje je otkrivanje informacija o kršenju zakona, ljudskih prava, zloupotrebi ovlašćenja i slušbenog položaja, o opasnosti po javno zdravlje, bezbednost ili životnu sredinu ili sprečavanje štete velikih razmera, kaže pravni savetnik u Birou za društvena istraživanja Goran Georgijev. Uzbunjivači mogu biti svi radno angažovani građani koji koriste svoje pravo na slobodu govora kako bi ukazali na neku zloupotrebu ovlašćenja kojom je iznevereno poverenje javnosti. Međutim, mnogo je nejasnoća oko toga šta znači radno angažovanje.

Radno angažovanje, u smislu ovog zakona, ne znači samo da je neko stalno zaposlen, već se to odnosi i na honorarne saradnike ili lica koja su povremeno angažovana u nekom organu – kaže pravni savetnik u Birou za društvena istraživanja Goran Georgijev.

Postoje tri vreste uzbunjivanja. Unutrašnje kada se uzbunjivač direktno obraća poslodavcu, odnosno nadređenom, spoljašnje kada se obraća organima javne vlasti i treće, po mišljenju Georgijeva najbitnije, a to je uzbunjivanje javnosti, odnosno organizacijama civilnog društva i medijima, kao što je bio slučaj sa Aleksandrom Obradovićem. Da bi dobio zaštitu, uzbunjivač mora da se obrati sudu, kaže Georgijev.

Po Zakonu sudija, kada mu se obrati potencijalni uzbunjivač sa odreenim dokaznim informacijama ili mu se učini verovatnim da će trpeti određene sankcije, u tom slučaju sudija donosi pravni akt kojim se njemu dodeljuje status uzbunjivača, pruža mu se zaštita i o tome se obaveštavaju svi koji to treba da znaju, pre svega u firmi u kojoj radi da ne mogu da ga otpuste, da ga prebace na drugo radno mesto koje je slabije plaćeno i da ne smeju da mu smanjuju dobit u tome, ako ju je imao – kaže Goran Georgijev.

Uzbunjivači su veoma važni građanima i građankama Srbije.

Prvo zato što su potencijalna pretnja raznim malverzacijama unutar raznih subjekata, jer mi spolja neke stvari ne vidimo. Čak ni policija, ni tužilaštvo nemaju informacije, jer oni ne mogu da istražuju sve i svakoga, a ti uzbunjivači, koje ja kolokvijalno zovem insajderima, oni imaju te informacije zato što rade tu. Oni možda ne mogu da spreče korupciju ali mogu znatno da doprinesu da oni koji su ogrezli u korupciju, budu kažnjeni i naravno po sudskom postupku i zakonu država ima pravo da im tu imovinu i oduzme u javnom interesu – smatra pravni savetnik u BIRODI – ju.

Zakon o zaštiti uzbunjivača, koji je u Srbiji počeo da se primenjuje od 2015. godine, donet je sa ciljem uspostavljanja efikasne i delotvorne zaštite uzbunjivača.Da li naš Zakon zaista štiti njihova prava?

Zakon je propisao ono što je propisao. Sad je poenta kako se to primenjuje. Evo recimo ja ne znam da li se Aleksandar Obradović obratio sudu. Možda se i obratio ali javnost to ne zna. Ali, da se nije obratio javnosti, on bi verovatno i dalje bio u pritvoru – zaključuje Goran Georgijev.

Prema rečima Georgijeva postoji mogućnost da sudija u prvom stepenu odbije da pruži zaštitu uzbunjivaču. U tom slučaju on ima pravo na žalbu o kojoj odlučuje tročlano sudsko veće.

 

 

The post Goran Georgijev: Uzbunjivači su izuzetno važni za građane i građanke Srbije appeared first on ForumInfo.rs.

Forum Info

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Prijepolje na društvenim mrežama

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING
×