Dačić i Vučić o Beogradu sledeće nedelje

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Štampaj
Facebook
Email
WhatsApp

četvrtak, 24. okt 2013, 12:54 – 15:17

Premijer Ivica Dačić kaže da će sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem možda sledeće nedelje razgovarati o formiranju privremene uprave u Beogradu.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da će sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem možda sledeće nedelje razgovarati o formiranju privremene uprave u Beogradu, a potom i o personalnim rešenjima.

U Srbiji treba graditi kult vojske i policije, jer bez jake vojske i policije nema ni jake države, a ukoliko je neko prekoračio ovlašćenje, mora da odgovara, kaže Ivica Dačić.

Dačić je rekao da se protivi paušalnim ocenama i napadima na policiju, a da je to što su u jednom danu bila dva primera, jedan loš, a jedan tragičan u vezi s policijom, govori o težini policijskog posla.

Na pitanje da prokomentariše događaj u Nišu, u kome je jedan žandarm pucao u ženu koja je, po njegovoj proceni, sporo vozila, Dačić je rekao da je policija veliki sistem koji ima 45.000 ljudi i da je uvek moguće da bude problema, prekoračenja ovlašćenja ili zloupotrebe.

Dačić je novinarima u Pančevu, posle obilaska rafinerije, rekao da se još nije razgovaralo o formiranju privremene uprave u Beogradu i da će Vučić i on možda sledeće nedelje o tome razgovarati. Krajem te sedmice možda će tema biti i personalna rešenja – ko bi sve ušao u privremeno veće.

„Neke stranke su htele, a neke nisu, neki se nalaze u gradskoj skupštini, i sve to treba dobro sabrati, pa s takvim predlogom za donošenje odluke i s kadrovskim predlozima ići na sednicu Vlade“, rekao je Dačić.

Potvrdio je da će u privremenoj upravi biti odbornici SPS-a i stranaka koje su do sada činile gradsku skupštinu, ali to ne mora da bude tako, jer formulacija članova zakona koji to reguliše i to omogućava.

„Formulacija je takva da oni ne moraju biti odbornici i to daje malo širi prostor za razmišljanje, pa zato treba dobro razmisliti koja su to najbolja rešenja, jer pred nama su važni meseci za funkcionisanje grada, pred nama je zima“, rekao je Dačić.

Premijer je rekao da se u Srbiji mnogo češće razgovara sa predstavnicima opozicije nego što se to u javnosti zna, i da je to dobro, jer dijalog treba graditi.

Na pitanje novinara da li je razgovor sa liderom LDP-a Čedomirom Jovanovićem o budućnosti Srbije bio razgovor na nivou Vlade ili SNS-a, Dačić je odgovorio da je to praksa koja u Srbiji postoji, da je on i ranije razgovarao sa opozicionim strankama o Briselskom sporazumu, a da je razgovarao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

„Češće razgovaramo nego što se to u javnosti zna. To je dobro. Treba graditi dijalog, a ne samo međustranačko prepucavanje“, ocenio je premijer.

Finansiranje samo projekata od nacionalnog značaja

Nakon obilaska Rafinerije u Pančevu, Dačić je rekao da Srbija mora da preispita projekte zaduživanja, a u energetici treba finansirati samo one projekte od nacionalnog značaja.

Dačić je zajedno sa evropskim komesarom za energetiku Ginterom Etingerom bio gost generalnog direktora NIS-a Kirila Kravčenka, koji je dvojicu zvaničnika upoznao s planovima regionalnog razvoja te kompanije.

„Projekti u energetici o kojima je danas bilo reči spadaju u te nacionalne prioritete, a uz njih su još i regionalni projekti poput gasne interkonekcije s Bugarskom, naftovoda prema Rumuniji i hidroelektrana koje ćemo graditi sa susednim državama“, rekao je premijer.

Energetika je, kako je dodao, veoma važan faktor razvoja zemlje, zbog čega Srbija treba da sarađuje sa Evropskom komisijom i partnerima, kao što je ruski „Gasprom“.

Dačić je istakao da prevelikim zaduživanjem ne sme biti ugrožena finansijska stabilnost Srbije, ali može se ulaziti u različite projekte po principu pravatno-javnog partnerstva ili koncesija.

„Za Srbiju je važno da ima stabilno energetsko tržište, da proizvodi dovoljno energije, da cene budu prihvatljive i da postoji energetska povezanost zemalja u regionu“, rekao je premijer.

Komesar EU za energetiku Ginter Etinger ukazao je na to da će razvoj NIS-a omogućiti razvoj regionalnog tržišta energetike.

„Koliko sam video, NIS ima modernu tehnologiju koja će Srbiju učiniti energetski razvijenom zemljom u regionu“, ocenio je Etinger.

NIS je gostima danas predstavio mogućnosti da svoje aktivnosti još više prilagodi evropskim standardima, a planove razvoja rastu ekonomskog razvoja čitavog regiona, izjavio je Kravčenko.

NE PROPUSTITE

MARKETING
MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Dešavanja u gradu

16 апр
Tue 18:00
Dom Kulture, Prijepolje

BABA JAGA – SINH

Prijepolje na društvenim mrežama

Grad Prijepolje

Poslovni vodič

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING
×