Velika Albanija

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Štampaj
Facebook
Email
WhatsApp

subota, 25. okt 2014, 19:30 – 20:10

Vladajuće partije u Albaniji ne zastupaju ideju Velike Albanije ali su na izborima morale da pobede Crveno-crnu koaliciju koja se zalaže za tu politiku. Na Kosovu Veliku Albaniju zastupa Samoopredeljenje, treća po snazi stranka u parlamentu. U Srbiji, ideju Velike Albanije vide kao potencijalnu opasnost, i upozoravaju da je ta politika u usponu.

Posle incidenta sa dronom i zastavom na stadionu u Beogradu, iz Tirane su više puta ponovili da je Velika Albanija samo srpska noćna mora, a ne njihov plan i da ih jedino zanima Velika Evropa.

„To nikada nije bio deo našeg političkog plana. Naš politički projekat i cilj je da ceo region bude integrisan u Evropsku uniju i evroatlantske strukture“, objašnjava ministar spoljnih poslova Albanije Ditmir Bušati.

Činjenica je da Socijalisti Edija Rame ne zastupaju tu politiku, ali su oni na izborima morali da se bore protiv Crveno-crne koalicije koja je zagovara. Svoje predstavnike u Parlamentu tako ima Lista za prirodnu Albaniju koja propagira stvaranje jedinistvene države svih Albanaca na Balkanu.

Na Kosovu je na tom kursu „Samoopredljenje“, opoziciona – ali treća stranka po snazi. Tako i u Tirani i u Prištini zaključuju: nema zvanične velikoalbanske politike, ima samo ideje.

„Ako ćemo govoriti o ideji etničke Albanije, ona živi u glavama mnogih Albanaca kao refleksija nepravdi koje su učinjene Albancima 1912. i 1913. godine kada su povlačene granice posred albanskih teritorija“, kaže savetnik Vlade Kosova za spoljne poslove Azem Vlasi .

U Srbiji upravo u ideji vide kao potencijalnu opasnost i razlog za oprez. Upozoravaju da je takva politika ipak u usponu.

„To što trenutno nije pobedila ili nije vodeća ideja velike, prirodne Albanije ne treba nikog da zavarava, mladi su dobrim delom iza nje. Vidite 2009. godine je samo devet odsto kosovske populacije bilo za Veliku Albaniju. Sad, u jednom istraživanju to je naraslo na 32 odsto“, upozorava Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

Sa oko 25 odsto koliko ih ima u Makedoniji, Albanci jesu ozbiljan politički faktor u toj zemlji. I tamo ima pokušaja proglašenja tzv. Republike Iliride i zahteva nekih albanskih partija da se država federalizuje, ali Skoplje više brine to što između dve etničke zajednice nema nikakvih spona.

„Odnosi između Albanaca i Makedonaca u Makedodiniji su već više godina u vrlo velikom zastoju i to je zapravo jedan trend koji treba da zabrinjava na kulturnom i na političkom nivou. Albanci i Makedonci su izgubili interes jedni za druge i tokom vremena, a to je sve produkcija u političkim krugovima i kod Albanaca i kod Makedonaca“, kaže politički analitičar iz Skoplja Saša Ordanoski.

Mapa-Velike-Albanije.jpg

Ideja da svi Albanci žive u jednoj državi datira još od osnivanja Prizrenske lige 1878. godine. Podrazumeva ujedinjenje matične države sa delovima teritorija koje pripadaju Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Grčkoj.

NE PROPUSTITE

MARKETING
MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Dešavanja u gradu

16 апр
Tue 18:00
Dom Kulture, Prijepolje

BABA JAGA – SINH

Prijepolje na društvenim mrežama

Grad Prijepolje

Poslovni vodič

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING
×