"MI NISMO ŠARLI" Šestorica slavnih pisaca neće da prisustvuje dodeli nagrada PEN-a za Šarli Ebdo

Šestoro slavnih američkih pisaca odlučilo je da ne prisustvuje godišnjoj dodjeli nagrada američkog PEN-a 5. maja, izražavajući na taj način nezadovoljstvo zbog odluke te nevladine organizacije da ovogodišnju nagradu za slobodu izražavanja dodeli francuskom satiričkom časopisu Šarli Ebdo.

 

Piter Keri, Majkl Ondatže, Fransin Pros, Tedžu Koul, Rejčel Kašner i Taji Selasi neće se pojaviti na dodeli nagrada, piše New York Times, a prenosi jutarnji.hr.

 

Keri, dvostruki dobitnik prestižne Bukerove nagrade, rekao je da smatra da odlukom o dodeli nagrade američki PEN prekoračuje svoju tradicionalnu ulogu branitelja slobode reči i prava pisaca i publicista ugroženih represivnom politikom.

 

– Počinjeno je strašno zlodelo, ali da li je mešanje američkog PEN-a u to pitanje

slobode izražavanja – upitao se poznati pisac u intervjuu za američki list.

 

– Sve je još gore zbog očiglednog slepila PEN-a prema kulturnoj aroganciji Francuske koja ne poštuje svoj moralni zadatak prema velikom delu vlastitog stanovništva – smatra autor, misleći pritom na kritike izrečene na urednički izbor francuskog časopisa koji, prema mišljenju mnogih, prečesto ismejava islam i njegovog proroka Muhameda.

 

Na svom blogu američki PEN centar je objavio kako smatra da Šali Ebdo „nije imao nameru da vređa muslimane, već da se snažno suprotstavi pokušaju manjeg broja ekstremista da ograniče slobodu reči“.

 

– Biće nam žao što na dodeli nagrada nećemo videti one koji su odlučili da ne učestvuju, ali poštujemo njihova uverenja – rekao je Keri.

 

Nagradu će u ime kolega iz časopisa Šarli Ebdo primiti Žan-Baptist Toret, koji je uspeo da izbegne pokolj samo zato što je tog dana zakasnio na posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.