Nesvakidašnji fenomen u Norveškoj: Gliste padale sa neba

Na hiljade glista je poput kiše palo sa neba u pojedinim delovima Norveške, ostavivši naučnike u stanju kompletne zbunjenosti.

Profesor biologije Karstajn Erstad bio je taj koji je otkrio ovu čudnu pojavu tokom skijanja u planinama nedaleko od grada Bergena.

 

U prvi mah mu se učinilo da su gliste nekako ispuzale iz zemlje, ali je onda shvatio da je sneg isuviše dubok da bi ovi beskičmenjaci mogli da „isplivaju“ na površinu.

 

– Kada sam ih pronašao, učinilo mi se da su mrtve, ali kada sam ih uzeo u ruku shvatio sam da su još uvek žive. U ovi predelima sneg napada do jednog metra visine u proseku, tako da je fizički nemoguće da su gliste uspele da iz zemlje ispuze do površine  – rekao je Erstad.

 

On je odneo uzorak Tondu Haraldsenu, ekspertu za životnu sredinu u Institutu Bioforsk u Norveškoj.

 

– U pitanju je fenomen koji nam je poznat iz literature, ali ovo je prvi put da ja kao naučnik imam priliku da se uživo sretnem sa ovakvim fenomenom – rekao je Haralsen.

 

Nakon ovog otkrića, javili su se brojni svedoci koji su prisustvovali sličnim fenomenima duž granice sa Švedskom. Eksperti smatraju da su snažni vetrovi uspeli da podignu gliste i prakično ih „oduvaju“ nekoliko desetina kilometara daleko od njihove prvobitne lokacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.