Zvezda Skupštine

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Štampaj
Facebook
Email
WhatsApp
Zvezda Skupštine

Docent na FPN rešio je da se pored teorije okuša i u Novoj stranci, a u prvi plan je izbio kao jedan od najaktivnijih poslanika i skupštinska zvezda.

– Zvezda je svakako prejaka reč. Smatram da svaki predstavnik građana u Skupštini treba da brani pozicije i uverenja zbog kojih su građani glasali za njega. Nema čoveka koji je zadovoljan kad vidi da je njegov poslanik nezainteresovan za skupštinski rad i da prespava veći deo zasedanja. Još manje je srećan kad primeti da njegov predstavnik nema svoj stav. Za mene je veoma važno da građani moj rad prepoznaju. Uvek govorim tekst u čiju sadržinu verujem, Ako to nosi oznaku “zvezde u usponu”, to onda shvatam kao kompliment i motiv da budem još bolji.

Kad predsedavajući krenu da nabrajaju amandmane, po desetak puta ređaju ili vaše ime ili ime vašeg predsednika Nove stranke Zorana Živkovića. Da li su zakonski predlozi zaista toliko loši i nedovršeni, ili vi preterujete radi političkog marketinga?

– Politički marketing je fraza koju je vladajuća elita u Srbiji uvek vešto koristila kao paravan za prazninu svojih predloga ili žaoku usmerenu ka aktivnom radu opozicije. Nova stranka je savremena evropska stranka čiji su predlozi utemeljeni na evropskim idealima, načelima i programima. Naša je dužnost, ne samo kao opozicije već kao predstavnika građana, da se u njihovom interesu borimo protiv predloga Vlade koji su dosad često bivali veoma loši. Kritika bez ponuđenog rešenja bila bi nedovoljna, pa su svi naši predlozi Vladi uvek bili vrlo konkretni.

 

Šta vas je ponukalo da se pored profesure, operativno uključite u politiku?

– Politika je mnogo širi pojam od političkih stranaka. Čak i kad ne izađete na izbore vi zauzimate politički stav koji ima posledice. Još kao bio sam politički i društveno angažovan. Danas je u Srbiji neophodna alternativa postojećoj politici i moja je dužnost kao univerzitetskog nastavnika, ali i građanina, da radim na njenoj izgradnji i jačanju.

Da li vas je nešto u politici iznenadilo?

– Mnogo toga, posebno na početku političkog delanja u Skupštini. Ali već sa ove distance uviđam i predvidljivost mnogih stvari, što neminovno dolazi sa dužim političkim stažom i većim iskustvom.

S obzirom na to da se nalazimo između želje da uđemo u EU i potrebe da se ne zamerimo Rusiji, kakva je državna perspektiva Srbije u bliskoj budućnosti?

– Jasno pozicioniranje Srbije kao punopravne članice Evropske unije. Naše društvo je evropsko po svim svojim kulturološkim, identitetskim i životnim svetonazorima. Mi smo na zapadu i to ovde treba jednom jasno da se kaže. Vreme je da se izađe iz tog ruskog filma i da se jasno kaže – prijateljstvo za prijateljstvo, ali ugovori da ne budu na našu štetu. To se još nije prelomilo

Nazvali ste ovu Vučićevu vladu antireformskom. Koji su vam argumenti?

– Sve vlade Aleksandra Vučića u poslednje dve godine kompromituju reformske ideje na isti način na koji su vlade Borisa Tadića kompromitovale evropski put Srbije. Imamo kontinuitet lošeg, a kada Vučića pitaš zašto je to loše, on odgovara da su i oni pre njega bili isti. Sve strukture društva su danas u Srbiji uništene. U državi u kojoj je srednji sloj iscrpljen, građani poniženi i ostavljeni bez nade, a tajkunska klasa u usponu, reforme se izjednačavaju sa svojom suprotnošću.

Koje sve zamerke imate na Vučićev rad i kako ga analizirate kao stručnjak za politiku, a kako ga doživljavate kao političkog takmaca i protivnika?

– Na gospodina Vučića gledam, pre svega, kao na čoveka koji je zloupotrebio poverenje i izneverio nadu velikog broja naših građana da je moguće živeti bolje. Ovakvo autokratsko upravljanje za posledicu ima privrednu stagnaciju i, na primer, svakodnevno zaduživanje za oko 3,5 miliona evra. Nažalost, svi znamo ko će na kraju te dugove morati da vrati, ali je krajnje pitanje kako i odakle. Još je jedna šansa propuštena, a naš narod više nema ni vremena ni snage.

Dokle će da traje nadmoć SNS?

– Na poslednjim parlamentarnim izborima podrška Vučiću dostigla je svoj vrhunac, a nakon toga jedino je pad neminovan. Nekada neprikosnoveni političari poput Koštunice ili Tadića danas su skoro pa zaboravljeni.

Ko je najveća opozicija ovoj vlasti?

– Najveća opozicija svakoj vlasti bili su i ostali građani. Građani neprestano ocenjuju vlast i mere njene rezultate. Cilj Nove stranke je da svojim delovanjem upravo bude glas građana.

Kako tumačite previranja kod vašeg koalicionog partnera DS?

– Kada politička stranka izgubi identitet na način na koji je DS izgubila svoj identitet pod vlašću Tadića, neminovno treba vremena za konsolidaciju. Verujem da u DS ima dovoljno pametnih ljudi koji znaju šta sada treba činiti i da im moji saveti nisu neophodni.

Da li studenti komentarišu vaše skupštinske nastupe?

– Deluje mi da su “moji” studenti puni podrške, ali i sugestija šta da poboljšam u svom delanju u politici. Njihove pohvale i kritike jednako su mi dragocene. Trudim se i uspevam u tome da razgovore o svom političkom delovanju jasno razgraničim od angažmana na fakultetu.

NE PROPUSTITE

MARKETING
MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Dešavanja u gradu

16 апр
Tue 18:00
Dom Kulture, Prijepolje

BABA JAGA – SINH

Prijepolje na društvenim mrežama

Grad Prijepolje

Poslovni vodič

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING
×