Veliko otkriće u Rutošima – grad iz srednjeg veka

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Štampaj
Facebook
Email
WhatsApp

Poznati pribojski arheolog Savo Derikonji, direktor Zaviajnog muzeja u Priboju, nakon preliminarnih istraivanja koje je obavio u ataru sela Rutoi, na samoj razmei optina Nova Varo i Priboj, tvrdi da je doao do epohalnog otkria – ostataka srednjovekovnog grada u kojem je stolovala znamenita srpska loza Vojinovia.

Za ono to je pronaao, jedva vidljive ostatke srednjovekovnih zidina i bedema na planini Otrik, koji su oduvek predstavljale nepoznanicu, Derikonji smatra da su ostaci grada u kome je stolovala loza Vojinovia iz 13. i 14. veka, koja je bila u vrlo bliskom srodstvu sa Nemanjiima.

Derikonji kae da je re o zaista znaajnom otkriu i apeluje na Ministarstvo kulture i druge nadlene institucije da obezbede sredstva za detaljnije istraivanje i obnovu ovog srpskog srednjovekovnog grada,

Prema njegovim reima, ovo bi zasigurno predstavljao pravu atrakciju i najznaajniju turistiku ponudu ne samo u novovarokom i pribojskom kraju, ve i u celoj jugozapadnoj Srbiji.

„Dvori Vojinovia u selu Rutoi, na planini Otrik, pruali su sigurnost i bezbednost na ovom delu karavanskog puta sa istoka ka Rasu i Pomoravlju na jednoj i Dubrovniku i Sarajevu na drugoj strani. Imali su dobre prirodne uslove za odbranu, ali i ekonomski opstanak u pitomoj dolini ovog kraja, a u blizini su im se nalazili izvorita termalne vode u Pribojskoj Banji i u to vreme najvei evropski rudnik samorodnog bakra u Jarmovcu, sada predgrau Priboja“, objanjava arheolog.

Na planini Otrik, oko sat hoda od sela Rutoi, na nadmorskoj visini od 1.238 metara, sa ostatka ove tvrave koja zauzima oko tri hektara, ovaj grad loze Vojinovia dominira Limskom i Uvakom kotlinom.

Ovde se u sluaju opasnosti sklanjala srpska vlastela sa vojskom, zalihama hrane, ita i stokom.

„Utvrenje je imalo i dva kamena bazena za vodu, a njegovi branioci su mogli jednostavno da prime signale sa Jagata, starog grada kod Priboja i Kovina, stare utvrde kod Prijepolja, dve najblie tvrave, sa kojih se motrilo na dolinu reke Lim“, kae poznati istraiva Polimlja.

Podseanja radi, prema istorijskim podacima Vojinovii su gospodarili Humom i upom Dabar, a oblinji manastir Sveti Nikola u Pribojskoj Banji kod Priboja im je bio porodini mauzolej.

Vojinovii su ktitorske obaveze i brigu o ovom manastiru, nemanjikoj zadubini iz 12. veka, preuzeli 1349. godine, nekoliko decenija nakon njegove prve obnove.

Zapisi na nadgrobnim ploama, sauvani na podu ove svetinje, svedoe da u manastiru Sveti Nikola poivaju elnik Radan, Veliki elnik Dimitrije i Veliki knez Vojislav, kao i majka Nikole Altomanovia, poslednjeg izdanka loze Vojinovia koji je gospodario prostorom od Konavla do Rudnika.

Inae, ovaj manastir je dugo bio sedite i Dabarske eparhije i poznat je po tome to poseduje najbogatiju riznicu u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Metani sela Rutoi priaju da i danas u njihovim njivama iz plodne zemlje iskopavaju kamene ostatke zidina, krea i sige, ali i drugih predmeta kojima se sluila srpska vlastela.

Oni vele da bi istraivanje i obnova srpskog srednjovekovnog grada bila ne samo istorijski izuzetno vredna, ve bi to moglo da bude i prvorazredna turistika atrakcija u ovom kraju sa netaknutom prirodom gde je razvoj seoskog turizma u povoju.

NE PROPUSTITE

MARKETING
MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Dešavanja u gradu

16 апр
Tue 18:00
Dom Kulture, Prijepolje

BABA JAGA – SINH

Prijepolje na društvenim mrežama

Grad Prijepolje

Poslovni vodič

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING
×