UŽIVO Erdogan proglasio vanredno stanje; Totalna katastrofa. Zemlja je razorena i bespomoćna

Razorni zemljotresi nastavljaju da pogađaju Tursku. Nakon jučerašnjih od 7,8 i 7,5 po Rihteru, od jutros ponovo katastrofalni potresi.

Tursku je u danas u ranim jutarnjim časovima pogodio novi razoran zemljotres, a samo sat kasnije još jedan jačine 6,7. Nešto pre dedvet časova usledio je i još jedan jak – 5,4 stepena po Rihteru. Spasilačke ekipe ne uspevaju ni da stignu do zatrpanih, jer se zgrade ruše kao kule od karata.

Zemljotres je izazvao velika razaranja i u susednoj Siriji gde je najviše stradao grad Al Bab.

Zemlja se pomerila tri metra

Profesor Karlo Doljoni, predsednik italijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju, rekao je da je pomeranje tektonskih ploča koje je izazvalo zemljotrese u Turskoj dovelo do pomeranja zemlje za oko tri metra.

„Ono što nazivamo arapskom pločom pomerilo se oko tri metra duž pravca severoistok-jugozapad u odnosu na anadolsku ploču“, rekao je on.

Crveni krst Srbije otvorio namenski račun za pomoć

Crveni krst Srbije otvorio danas namenski račun za pomoć stanovništvu Turske i Sirije koje je pogodio razorni zemljotres, a sredstva koja građani uplate na račun biće korišćena prema najprioritetnijim potrebama ugroženog stanovništva.

Prikupljenu pomoć, Crveni krst Srbije uplatiće na namenski račun hitnog apela Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

Namenski račun je: NLB Komercijalna banka AD Beograd Br. računa: 205-32824-71 Poziv na broj: 6046-355 000

IZVOR: B92 UTORAK, 7.02.2023. | 07:00 -> 14:02

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.