Ruski ratni brodovi u prijateljskoj poseti Kubi

Tri ruska ratna broda, predvođena raketnom krstaricom „Moskva“, stigla su juče na Kubu u prijateljsku posetu toj zemlji, što je prva poseta te vrste u poslednje četiri godine.

Ruske brodove su u zalivu u Havani dočekali artiljerijski plotun u znak pozdrava, orkestar ratne mornarice i nekoliko stotina radoznalih građana.

Kubanska vlada je saopštila da su u ruski brodovi stigli u „prijateljsku posetu“ i da će turisti u ponedeljak moći da razgledaju raketnu krstaricu „Moskva“.

Rusija i Kuba su tokom „hladnog rata“ bile bliski saveznici, a tokom te ere je Sovjetski savez značajno pomagao kubansku privredu, koja je bila pod trgovinskim embargom Sjedinjenih Američkih Država.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je u februaru posetio Kubu, gde se zadržao tri dana i susreo se sa kubanskim predsednikom Raulom Kastrom i njegovim bratom, revolucionarnom ikonom Fidelom Kastrom.

 

Tokom te posete je ruski premijer sa kubanskim zvaničnicima sklopio deset bilateralnih sporazuma, uključujući novi ugovor o kubanskom dugu Rusiji, čija se vrednost procenjuje na 20 do 30 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.