Dačić: Srbiji danas treba sve i odmah

Podeli:

Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

petak, 30. avg 2013, 16:23 – 18:24

Cilj rekonstrukcije Vlade je da ubrza i promeni Srbiju, rekao je obrazlažući ekspoze pred narodnim poslanicima premijer Ivica Dačić. Država i narod zaslužuju moderniju, efikasniju, pravedniju i poštovaniju Srbiju, istakao je Dačić.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je obrazlažući ekspoze pred parlamentarcima na sednici Skupštine na kojoj se raspravlja o novim kandidatima za ministre, da je cilj rekonstrukcije Vlade da ubrza Srbiju i da je promeni.

Ekspoze premijera Ivice Dačića ocenili su šefovi poslaničkih gupa PUPS-a, JS-a i URS-a.

Šef poslaničke grupe PUPS Milan Krkobabić rekao je da će prioritet rekonstruisane vlade biti socijalno ugroženi građani, dodavši da u ekspozeu premijera Ivice Dačića vidi visok stepen socijalne odgovornosti.

Dragan Marković Palma, šef polsanika JS-a rekao je u novinarima u parlamentu da veruje Vladi i da očekuje da se ekspoze predsednika vlade realizuje onako kako je i obrazložen.

Prema rečima šefa poslanika URS-a Vladimira Ilića, u Dačićevom ekspozeu izneta su opšta mesta, ali da je dobro što je premijer posle godinu dana shvatio da su ekonomski problemi najozbiljniji problemi.

Dačić je predložio kandidate za nove ministre. Aleksandar Antić je kandidat za ministra saobraćaja, a Branko Ružić za ministra bez portfelja, zaduženog za evrointegracije. Vanja Udovičić kandidat je za ministra omladine i sporta, Tomislav Jovanović za ministra prosvete, Aleksandar Vulin predložen je za ministra bez portfelja, a Ivan Tasovac za ministra kulture i informisanja.

Saša Radulović je predložen za ministra privrede, Lazar Krstić za ministra finansija, Dragan Glamočić za ministra poljoprivrede, Igor Mirović za ministra regionalnog razvoja i državne uprave i Nebojša Rodić za ministra odbrane.

“Srbiji danas treba sve i treba joj odmah”, poručio je Dačić u ekspozeu.

Prema njegovim rečima, cilj koji ova država i njen narod zaslužuju je modernija, efikasnija, pravednija, uređenija, poštovana, sigurna i bogata Srbija.

Nova vizija Srbije bazira se na četiri osnovne pretpostavke, a to su: univerzalni minimum socijalne zaštine, konsolidovanje javnih finansija, korporatizacija privrede i za sve to smislena zakonska regulativa.

Obrazlažući ove pretpostavke, Dačić je rekao da one podrazumevaju da univerzalni minimun socijalne zaštite nikoga neće ostaviti na cedilu, da konsolidacija javnih finansija znači i novu poresku politiku, odnosno odgovornu državu i građane, da korporatizacija privrede uspostavlja odnos prema državnom kao prema svom i da sve to treba da prati smislena zakonska regulativa.

Podsetivši na ekspoze koji je pre 13 meseci imao pred poslanicima u Skupštini srbije Dačić je naveo da je tada obećao da će njegova vlada raditi na budućnosti zemlje i naroda, na izgradnji integralne vizije budućnosti Srbije i da ka toj budućnosti zakoračimo napred.

“Napredak, međutim, nije puko popravljanje grešaka iz prošlosti, već neprekidno kretanje ka budućnosti, i zato smo odlučili da bez pritiska opozicije, uđemo u najširu i najtemeljniju rekonstrukciju jedne vlade u parlamentarnoj istorji Srbije”, rekao je Dačić.

To smo uradili, rekao je, jer nemamo pravo da budemo zadovoljni i zato što nemamo pravo da zaboravimo da je samo stalno menjanje, stalno ispravljanje, stalno poboljšavanje, jedini put do onog cilja koji ova država i njen narod zaslužuju.

“A taj cilj je modernija, pravednija, efikasnija, uređenija, poštovana, sigurna i bogata Srbija”, poručio je Dačić.

Srbija ne treba da bude talac međustranačkih sukoba

A osnovni cilj rekonstrukcije vlade, kako je rekao, upravo su novi zadaci vlade koji treba da ubrzaju Srbiju, da je promene, a ne da stalno Srbija bude talac međustranačkih sukoba i podele vlasti.

“Zato se među 11 novih članova vlade nalazi više od polovine nestranačkih ličnosti. Znam da Srbiji danas treba sve i da joj to treba odmah”, rekao je Dačić.

Podsetivši da je Srbija prošla kroz istorijsku krizu u kojoj su dovedeni u pitanje naši nacionalni i državni interesi, suočena s raspadom bivše zajedničke države, ratovima, nasilnom secesijom dela tetitorije, dvostrukim standardima međunarodne zajednice, sa ekonomskim osiromašenjem i gubljenjem svake perspektive, Dačić je rekao da je vlada uspela da napravi “verovatno i najkrupnije korake napred”.

“Počeli smo da pregovaramo s Prištinom, otvarajući sasvim novo poglavlje za pripadnike našeg naroda na Kosovu i Metohji. Poglavlje koje će im omogućiti da budu međunarodno priznati i prihvaćeni kao politički subjekt, i čiji glas se poštuje i uvažava, ali koji će ih istovremenio zaštitti i omogućiti im normalan život, bez straha od bilo čije dominacije i nasilnog odvajanja od Srbije”, rekao je Dačić.

Naveo je da je osim dobijanja datuma za početak pregovora o članstvu u EU, važan i način na koji je vlada to ostvarila istakavši da je “ova vlada uspela upravo u tom načinu za razliku od svih vlada koje su to možda želele ili nisu”, ali da je u svakom slučaju uradila puno više nego bilo koja druga da se to dogodi.

“Još važnije, ova vlada nijednog trenutka nikoga, ni u Srbiji niti u svetu nije lagala. Imali smo cilj, ništa nismo krili. Učinili smo sve što smo rekli da ćemo učiniti. Na kraju, osim datuma, dobili smo još nešto, priznati smo za pouzdane partnere”, rekao je premijer.

Evropa pred vratima, ali još nije u Srbiji

Sada je, kako je istakao, za svakog građanina i za vladu na redu teži i važniji deo, jer Evropa je pred vratima, ali još nije u Srbiji.

“Onoliko koliko budemo u stanju da budemo Evropa, toliko će i Evropa biti ovde. U svakom selu, u svakoj glavi i to kao sistem vrednsti, kao skup pravila, zakona, izgrađenosti institucija. To je sledeći prioritet ove vlade. To je cilj koji moramo da ostvarimo”, naveo je premijer.

Kao nejveći problem označio je tešku eknomsku situaciju, a ekonomski oporavak kao nacionalni prioritet.

“Mora se zaustaviti ekonomsko urušavanje zemlje”, poručio je Dačić i naveo neke parametre koji nas sada oslikavaju u toj oblasti, kao i planove za naredni period.

Istakavši i neke pozitivne pomake, poput povećanja uzvoza, inflacije koja je stavljena pod kotrolu, aranžmana JAT-a sa Ethadom, ukazao je da su srpske javne finansije i privredni sistem u veoma teškom, alarmantnom stanju.

Zbog toga je, kako je rekao, neophodno da u ovoj obasti dođe do promene u načinu na koji se vodi ekonomska politika, što je podrazumevalo i promene u strukturi vlade priklikom rekonstrkcije.

“Cilj je hrabrim i odmerenim potezima izvesti srpsku ekonomiju i držane finansije na put dugoročne održivosti. Mora da dođe do stablizacije javnih finansija i ekonomskog sistema, kreiranja održivog i povoljnog poslovnog okruženja i stimulisanja održivog ekonomnskog rasta kroz aktivnu razvojnu politiku”.

Uspostaviti dijalog s privredom

Nabrajajući četiri glavne pretpostavke za novu viziju Srbije Dačić je napomenuo da je u svemu tome veoma važno da se uspostavi otvoreni dijalog sa privredom, udruženjima , sindikatima, stručnom javnošću, naučnim krugovima i predstavnicima međunarodnih institucija.

Strategija razvioja Srbije, rekao je, mora da bude zasnovana na onome što Srbija ima i što predstavlja našu komparativnu prednost, a to su poljoprivreda i prehrambena industrija, energetika i infrastruktura, kao i automobilska inysdurija i informacione tehnologije.

“To su grane od kojih treba očekivati da počne novi investicioni ciklus”, rekao je Dačić i naglasio da je dilema “razvoj ili štednja” lažno pitanje, jer je nama neophodno i jedno i drugo.

“Jedino je rešenje u smanjivanju neracionalne potrošnje, smanjivanju birokratije i eliminisanju nepotrebnih troškova države, a s druge strane u povećanju investicione potrošnje kako bi se podstakao razvoj i povećalo zapošljavanje, uz socijalnu odgovornost u pogledu zaštite najugroženijih slojeva stanovništva”, naveo je premijer.

Osim privrede, rekao je Dačić, potrebno je razvijati i ostale oblasti u društvu, zbog čega je rekonstrukcija obuhvatila mnoge sektore i resore, a kad je reč o otpočinjanju pregovora sa EU istakao je da je to postignuće razlog da pogledamio šta možemo da uradimo još bolje.

“To je jednostavno neminovnost, posledica i to dobra, naše promenjene svesti i spremnosti da dobar rezultat, istog trenutka kada ga postignemo, zamenimo novim ciljem. Taj novi cilj je drugačija Srbija, promenjeni inženjering na koji način ukupni sistem funkcioniše, politika bez maske”, rekao je Dačić.

Premijer je zaključio da osnovni cilj rekonstrukcije Vlade predstavljaju upravo ti novi ciljevi i zadaci, koji su sudbinski za budućnost Srbije”.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Prijepolje na društvenim mrežama

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING
×